Resor

När du bokar resa eller hotell på distans har du inte ångerrätt. Resor och boende är undantagna från ångerrätten som annars gäller när du handlar på distans. De flesta resebolag och researrangörer erbjuder dig olika sätt att betala din resa eller ditt hotell.

I vår reseguiden berättar vi om vilka rättigheter du har som resenär före, under och efter din resa. Vi hjälper dig också med hur du klagar på resan.

Ångerrätten finns i lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. I lagen finns även ett antal undantag inskrivna. Bland annat att ångerrätten inte gäller boende och resor som köps på distans, det vill säga över telefon eller på nätet. Därför är det viktigt att undersöka om du kan avboka din resa eller boende. Det är avtalsvillkoren som bestämmer dina rättigheter.

Hitta resa eller hotell

För att jämföra priser på resor och hotell kan det vara praktiskt att använda en prisjämförelsesajt eller en resebyrå på nätet. Tänk på att du inte alltid kan se alla villkor ett flygbolag eller ett hotell använder sig av om du bokar på en webbplats som förmedlar din bokning vidare. Vissa webbplatser tar även ut en avgift för att hjälpa till med ombokningar och annat. Om det är flygbolaget som ändrar flygtiden kan du ha rätt att bli ombokad utan kostnad. Titta på avtalsvillkoren så att du vet vilka rättigheter du har.

Hållbart resande

När vi reser leder det till stora utsläpp av växthusgaser som förändrar klimatet på jorden. Utsläppen kan minska med hjälp av bättre teknik, energieffektivisering och förnybara bränslen. Men det räcker inte. Vi behöver också ändra vårt beteende när det gäller resor. Det gör vi exempelvis genom att resa på ett sätt som leder till mindre avgaser.

Betala resan med kontokort eller kreditkort

Betala med kontokort

När du betalar din resa eller ditt boende med kontokort är det företagets egna regler som avgör dina rättigheter. Vissa kortföretag kan ha regler som skyddar dig vid till exempel en konkurs. Många kort har även olika tilläggstjänster som du kan använda om du betalar med kortet, till exempel reseförsäkring. Läs på vad som gäller för just ditt kort.

Betala på kredit

När du handlar på kredit, till exempel med ett kreditkort, har du rätt att vända dig till kreditgivaren för att reklamera på samma sätt som du kan vända dig till säljaren. Om du köper en resa på kredit direkt av flygbolaget och bolaget sedan går i konkurs kan du alltså vända dig till kreditgivaren för att få dina pengar tillbaka. Det kallas att du använder din invändningsrätt som finns i konsumentkreditlagen.

Många kort har även olika tilläggstjänster som du kan använda om du betalar med kortet, till exempel reseförsäkring. Läs på vad som gäller för just ditt kort.

Betala med internetbetalning

En så kallad internetbetalning är när du till exempel via ett flygbolags webbplats loggar in på din bank och för över pengar direkt till flygbolaget. Det går att jämföra med att betala med kontanter. När du betalar så kan det innebära att du går miste om tilläggstjänsterna du får om du betalar med ditt kort.