Vad är en paketresa?

Lyssna

För att en resa ska räknas som en paketresa måste två olika typer av resetjänster ingå, exempelvis transport och boende. Det är paketreselagen som skyddar dig när du åker på en paketresa.

Samarbete:Denna sida är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014-2020).

Information om paketresor

För att en resa ska ses som en paketresa krävs det att resan uppfyller dessa krav:

  • Resan består av minst två olika resetjänster. En resetjänst kan vara transport, boende, hyrbil eller evenemang av olika slag.

  • Resan pågår i minst 24 timmar eller innehåller en övernattning.

  • De två olika resetjänsterna har satts samman i ett paket och säljs av ett företag.

En paketresa kan bestå av flera olika avtal

Om du ingår flera olika avtal om resetjänster kan det bli en paketresa om något av följande krav uppfylls:

  • De olika resetjänsterna har valts ut och betalats hos ett och samma försäljningsställe/webbplats, men levereras av två olika företag. Exempel: Du bokar hotell och transport från två olika företag men betalar båda tjänsterna samtidigt på samma ställe.

  • Resetjänsterna har sålts, erbjudits eller debiterats till ett gemensamt pris för flera resetjänster.

  • Resetjänsterna har marknadsförts som en paketresa eller liknande, till exempel en charterresa eller all inclusive-resa.

  • Resetjänsterna har satts samman efter att företaget och resenären ingått ett avtal som ger resenären rätt att välja bland ett urval av tjänster. Det kan till exempel vara en presentbox med olika valfria resetjänster eller hotell med spabehandlingar där resenären väljer behandlingar först på plats på hotellet.

  • Resetjänsterna har köpts på internet av separata näringsidkare, där det första företaget (arrangören) överförde uppgifter om resenärens namn, e-postadress och betalningsuppgifter till ett annat företag med vilken resenären inom 24 timmar från första avtalet slöts bokar en annan resetjänst.

Paketreselagen ger dig bland annat skydd mot ändringar som paketresearrangören gör före eller under resan. Lagen skyddar dig även om resan blir inställd.

Läs mer om paketreselagen 

Källa: ECC-SverigeKonsumentverket

Granskad: 12 maj 2020

Denna webbplats är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014:2020). ECC Sverige är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och delfinansieras av europeiska unionen.