Kortbetalning

Det är väldigt vanligt att betala med kort i Sverige. Här kan du läsa om vad det innebär att betala med konto- eller kreditkort. 

Varianter av kort

Det finns olika kort att betala med. Kontokorten delas in i debetkort, betalkort och kreditkort. Vilket kort som passar dig bäst beror på vilka krav och förutsättningar du har. 

Läs mer om att välja kort på webbplatsen konsumenternas.se

Kortavgifter

Det är inte tillåtet för ett företag att ta ut en avgift när du betalar med kontokort eller kreditkort som till exempel Visa-kort eller Mastercard. För att en administrationsavgift ska vara laglig måste den gälla för alla betalningssätt som företaget erbjuder, inte bara kortbetalning.

Läs mer om kortavgifter

Jämför kontokort på webbplatsen konsumenternas.se

Betala med kort på internet

På många webbplatser kan du betala med ditt konto- eller kreditkort genom att ange kortnumret direkt på webbplatsen. Om du litar på företaget du handlar av kan det vara en enkel och säker metod.

Läs mer om att betala resan med konto- eller kreditkort

Om betal- och kreditkort på webbplatsen konsumenternas.se

Krypterade webbplatser

För att du ska vara säker på att informationen inte kan läsas av någon annan, ska webbplatsen vara krypterad. Du ser att sidan är krypterad genom att webbadressen inleds med ”https” i stället för ”http”. Om det finns en bild på ett hänglås i adressfältet visar också det att företaget har en extra säker webbplats.

Kontrollera ditt kontoutdrag för att se att rätt belopp har dragits efter att du har betalat. Lämna aldrig ut ditt kortnummer på en okrypterad sida eller i ett e-postmeddelande.

Säkrare betalningslösning

Har du ett Mastercard eller Visa-kort kan du ofta ansluta dig till de kostnadsfria tjänsterna ”Verified by Visa” eller ”Mastercard Securecode” via din bank. Det innebär att du har tillgång till en säkrare betalningslösning när du betalar med ditt kort på internet. Olika banker har olika lösningar, men gemensamt för alla är att dina köp verifieras av en kod. Kontakta din bank för att få mer information.

Om något blir fel med ditt kortköp

Om du betalat med kort kan du i vissa fall få hjälp av din bank kring eventuell återbetalning vid reklamation eller utebliven leverans. 

Läs mer om kortreklamation