Spara pengar – tips om olika sparformer och buffert

Sparpengar är bra att ha både när tråkiga saker händer och för att kunna göra roliga saker. Det finns många olika sätt att spara eller placera pengar på. Ett litet sparande är bättre än inget sparande.

Tänk på det här kring att spara pengar

  • Ett sparande är viktigt för att klara oförutsedda utgifter. Om du har möjlighet, börja med att försöka spara en del av din inkomst varje månad under ett år. Spara i första hand till en buffert.

  • Det finns många olika sätt att spara. När du till exempel sparar på ett sparkonto sparar du utan risk. När du till exempel investerar tar du en risk med pengarna. Risken kan vara låg eller hög.

  • Kolla att ditt sparkonto har en insättningsgaranti. Då är dina pengar skyddade om något skulle hända med banken.

Mer om sparande

Vill du spara dina pengar, kan du göra det i ett sparkonto. Räntan är oftast inte så hög, men du riskerar inte heller att förlora dina pengar. Vill du ha möjlighet till bättre avkastning kan du istället investera.

När du ska investera på lite längre sikt har du många olika alternativ, till exempel fonder och aktier, som både kan öka och minska i värde. Tänk över vilken risk du är villig att ta med din investering, eftersom du riskerar att förlora hela, eller delar av den.

En buffert är en summa pengar som du enkelt ska kunna komma åt när du behöver dem. Den gör att du lättare klarar av en månad med många räkningar eller kan köpa något du verkligen vill ha eller behöver. Hur mycket du behöver ha i buffert är olika för olika personer.

Några exempel på när du kan behöva ett buffertsparande:

  • Har du ett eget hus behöver du en buffert om till exempel kylskåpet går sönder eller elräkningen blir dyr.
  • Har du en bil behöver du en buffert till reparationer och service.
  • Har du ett husdjur kan du behöva en buffert för veterinärkostnader.
  • Du har inget av ovan, men kan till exempel behöva en buffert för att betala besök hos tandläkaren.

När du sparar till en buffert kan det vara bra att spara pengarna på ett tryggt sätt utan risk. Att spara med automatisk överföring från lönen varje månad är ett enkelt sätt att spara.

Spara till planerade inköp

Utöver att ha en buffert är det bra att spara till planerade inköp, till exempel:

  • möbler
  • semestrar
  • julklappar.

Gör en budget för att planera sparandet

För att veta hur mycket du kan spara kan börja med att göra en budget. Det betyder att gå igenom och få koll på alla inkomster och kostnader. Då får du en tydligare bild över vilka möjligheter du har att spara.

Att göra en budget

Handla begagnat kan också vara ett sätt att spara

Ett sätt att få mer pengar i plånboken är att handla begagnat, reparera, låna eller hyra istället för att köpa nytt.

Det finns flera olika sätt att spara. Här nämner vi några sätt.

Fonder

En fond är en samling värdepapper, till exempel aktier eller obligationer. Investerar du i en fond innebär det att du köper andelar i den. Tillsammans med de andra fondägarna blir du delägare i fonden.

Fonder har olika risknivåer. En fond kan ge bra avkastning, men du kan också förlora hela eller delar av ditt kapital. Sparande i fonder innebär alltså alltid en risk.

Investeringssparkonton (ISK)

På ett investeringssparkonto (ISK) kan du spara i aktier och fonder och andra finansiella produkter. Sparandet är inte bundet, utan du kan sälja innehav när och hur ofta du vill.

Du betalar inte någon skatt de gånger du säljer med vinst, men däremot en årlig skatt (schablonskatt) på värdet av ditt sparande.

Kapitalförsäkringar

En kapitalförsäkring är ett sparande i en försäkring hos ett försäkringsbolag. I försäkringen kan du antingen själv köpa till exempel fonder och aktier eller välja att försäkringsbolaget placerar och förvaltar åt dig.

Sparkonton

På ett sparkonto kan du spara pengar både på kort och lång sikt. Det finns olika typer av konton. På vissa konton kan du fritt kan ta ut dina pengar när som helst. Andra konton har bindningstider eller andra begränsningar för att ta ut pengarna.

Värdepapper

Värdepapper är ett samlingsbegrepp för aktier, fondandelar, obligationer, optioner med mera. Att handla med värdepapper innebär alltid en osäkerhet om hur värdet kommer att utvecklas.

Tänk på att det inte finns några snabba, enkla och säkra investeringar. Får du ett erbjudande som låter för bra för att vara sant, är det nog det.

Investeringsbedrägerier

Involvera gärna barnen i familjens ekonomi. Då lär de sig att vara med och planera och prioritera. Prata om vad saker kostar och hur mycket pengar familjen har att röra sig med. Får de en veckopeng de själva får bestämma själva över kan de lära sig av sina egna misstag och se att pengarna ”växer” om de sparar.

Hos Konsumenternas.se hittar du information om sparande, investeringar och vad du bör tänka på när du väljer sparform. Du kan även jämföra sparräntor och kontovillkor för olika sparkonton. Du kan också få oberoende och kostnadsfri vägledning.

Sparande på konsumenternas.se

Jämför sparande på konsumenternas.se