Får butiken ta en avgift när du betalar med kort?

En butik får inte ta ut en avgift för att du betalar med kontokort eller kreditkort. Det gäller både på plats i en butik och på internet.

Kortavgifter – vad gäller?

  • Kortavgifter är inte tillåta, varken i en fysisk butik eller i en webbutik.

  • Andra avgifter kan vara tillåtna. Men då måste de tas ut oavsett vilket sätt du betalar på.

Välj vad du vill läsa mer om

Företag får inte ta ut avgifter för att du betalar med kort. Däremot är det tillåtet att ta ut andra avgifter vid betalning. Det kan till exempel vara administrationsavgift eller betalningsavgift. Men då måste samma avgift gälla för alla sätt att betala på, inte bara om du betalar med kort.

Tar butiken ut extra avgifter ska de tydligt informera om det.

Det är tillåtet för en butik att bara erbjuda kortbetalning när du handlar över ett visst belopp, till exempel 50 eller 100 kronor.

I vissa fall kan det vara tillåtet för ett flygbolag att ta ut en kortavgift om du väljer att betala med kort. Ett exempel är Ryanair som valt att irländsk lag ska gälla eftersom deras huvudkontor ligger på Irland. På Irland finns inte något förbud mot kortavgifter och därför har flygbolaget rätt att ta ut avgifter om du väljer att betala med kort.

Köper du resan via en nätresebyrå som vänder sig till svenska kunder gäller i de flesta fall svensk lag och då är kortavgifter inte tillåtna.

Tycker du att ett företag bryter mot reglerna? Då kan du berätta det för oss på Konsumentverket genom att göra en anmälan.

Vi kontrollerar att företag följer reglerna. Därför är anmälningar från konsumenter ett viktigt underlag för oss. Men vi bedömer eller avgör aldrig ditt enskilda fall.

Gör en anmälan på Konsumentverkets webbplats

Källa: Konsumentverket

Granskad: 18 oktober 2023