Delbetalning eller avbetalning

När du köper något på nätet eller i en fysisk butik kan du bli erbjuden att dela upp betalningen i flera delar. Ibland kommer erbjudandet direkt när du handlar, ibland kommer det när du får din faktura.

Delbetalning och avbetalning är två ord som betyder samma sak. Det kan liknas vid att du tar ett lån. Både stora och små inköp kan delbetalas, men det kan vara något vanligare när det gäller dyrare inköp.

Det är viktigt att du läser villkoren innan du väljer att delbetala en vara. Du behöver bland annat veta vad som gäller om du vill slutbetala resterande belopp, vad som händer om du råkat betala in fel belopp och vad som händer om du betalar för sent.

Många delbetalningar kan påverka din ekonomi negativt

Om du av misstag råkar betala in fel belopp eller blir sen med en betalning, kan en faktura övergå i en delbetalning utan att du medvetet valt den betalningsformen.

Det kan vara lätt att köpa mer än vad man har råd med när företaget marknadsför delbetalning som ett enkelt sätt att handla nu och betala lite i taget senare. Tänk på att det kan påverka din ekonomi negativt om du ingår många delbetalningsavtal på kort tid.

Du ska få information om vad delbetalningen innebär

Om du ingår ett avtal om delbetalning ska du få en SEKKI-blankett. Det är förhandsinformation innan du lånar pengar, och delbetalning är ett slags lån. Kreditgivaren ska ge dig information i det så kallade SEKKI-formuläret innan du godkänner villkoren för delbetalning. Formuläret gör det möjligt för dig att jämföra erbjudanden och bilda dig en uppfattning av vad delbetalningen skulle innebära för dig.