Olika betalsätt

Ett företag har rätt att välja vilka betalningssätt som de erbjuder dig som konsument. Därför varierar möjligheterna till betalsätt beroende på var du handlar.

Vilket betalsätt som är bäst för dig beror på vilka krav och förutsättningar du har samt var du handlar. Det betalsätt som fungerar bäst i butiken runt hörnet kanske inte fungerar lika bra på nätet eller på resan. 

Kortbetalning

Det finns olika kort att betala med. Kontokorten delas in i debetkort, betalkort och kreditkort. Vilket kort som passar dig bäst beror på vilka krav och förutsättningar du har.

Läs mer om kortbetalning

Presentkort och tillgodokvitton

Presentkort och tillgodokvitto är värdebevis som har en giltighetstid. Eftersom presentkorten och tillgodokvitton är kopplade till en verksamhet ska du inte vänta för länge med att använda dem.

Läs om presentkort och tillgodokvitto

Postförskott

Postförskott är ett betalsätt som används när du handlar på internet. Det är en tjänst från Posten som innebär att du betalar först när du hämtar ut ditt paket.

Läs om postförskott

Betalningsförmedling

När du handlar på internet eller på en auktion kan du välja att betala via en betalningsförmedlare. Det innebär att du skickar dina pengar till betalningsförmedlaren i stället för till säljaren. När du har fått din vara och godkänt den, betalar betalningsförmedlaren säljaren.

Läs om vad som gäller när du använder betalningsförmedling

Direktbetalning

Att göra en direktbetalning innebär att du betalar genom att logga in på din internetbank. Betalningssättet är vanligt när du handlar på internet.

Läs om direktbetalning

Fakturabetalning

Att betala mot faktura är vanligt på internet. Det är också i många fall det säkraste betalningsalternativet då du får varan innan du betalar för den.

Läs om att betala mot faktura