Betala räkningar

Det finns olika sätt att betala en räkning. Tänk på att avgifterna för att betala räkningar och hur de olika tjänsterna fungerar varierar.

På bankkontor

Vissa banker genomför bara girobetalningar över disk om du är kund i banken.

Hos ombud för girobetalningar

Förutom hos banker, kan du betala räkningar över disk i butiker som är ombud för girobetalningar.

Brevgiro

Du skickar räkningen - tillsammans med en betalningshänvisning - i ett förtryckt kuvert till girotjänsten. Därefter dras betalningen från ditt bankkonto.

Autogiro

Kan vara lämpligt för återkommande betalningar till en och samma betalningsmottagare. Rätt belopp dras automatiskt från ditt konto i banken. Du slipper hålla reda på räkningar och förfallodagar.

Lyssna på Hallå konsuments podd om hur det funkar med betalningar via autogiro

Internetbank/betaltjänst

Du anger betalningsmottagarens gironummer, räkningens OCR-nummer och summan som står angiven på pappersfakturan du fått. Du kan också lägga in räkningar i förväg som sedan betalas med automatik på det framtida datum som du har lagt in.

Internetbank/e-faktura

Räkningen skickas till dig elektroniskt genom din internetbank och du får inte hem någon pappersfaktura. Du behöver inte heller fylla i några uppgifter men godkänna.

Kontokort

Det finns företag som erbjuder särskilda räkningsbetalningstjänster där du betalar din räkning med ditt kontokort över internet eller i mobilen. Använder du ett kreditkort och delar upp betalningarna, tänk då på att det kan tillkomma ränte- och aviseringskostnader.

Jämför avgifter på webbplatsen konsumenternas.se  

Mer information på webbplatsen konsumenternas.se