Renovera

Oavsett om du bor i hus eller bostadsrätt kan det finnas behov av renovering. Om du bor i bostadsrätt är du skyldig att hålla bostaden i ett bra skick, bor du i hus behåller du värdet bättre om huset underhålls. Men att renovera är också resurskrävande för både plånbok och miljö.

Vi bygger om och fixar som aldrig förr. Men att renovera är resurskrävande för både plånbok och miljö. Tänk på att förnya och underhålla på ett sätt som är ekonomiskt och bra för miljön.

Tips på hur du kan renovera ekonomiskt och miljösmart

Planera innan din renovering börjar. Då ser du hur mycket du kan tänka dig att göra själv och vad du vill låta en hantverkare göra. Tänk på att visssa arbeten, som el- och VVS, måste utföras av en fackman.

Renovera huset

Underhållet är en stor kostnad för alla husägare. Huset kanske behöver målas om, fönster bytas, taket läggas om, dränering grävas eller uppvärmningssystem bytas.

Läs mer om drift och underhåll på omboende.se

Renovera bostadsrätten

Bor du i bostadsrätt går gränsen för vad du är skyldig att underhålla vid ytterdörren. Du är ansvarig för att din bostadsrätt är i gott skick och skyldig att åtgärda skador som uppstår i bostaden.

Det är inte ovanligt att föreningen sparar en del av årsavgiften i en fond till underhåll och reparation till lägenheterna. Om du ska renovera bostadsrätten kan du få pengar ur den fonden.

Föreningens skyldigheter på omboende.se 

Renovera hyreslägenheten

Bor du i en vanlig hyreslägenhet får du måla och tapetsera om för egna pengar utan att fråga hyresvärden om lov.

Om du målar eller tapetserar om med ovanliga färger eller om du gör det slarvigt kan du bli skyldig att betala för omtapetsering eller målning. Det är därför bra att prata med hyresvärden först.

Läs mer om att renovera i hyresrätt på omboende.se

Läs om att renovera din bostadsrätt på omboende.se

Hjälpte artikeln dig?