I februari 2013 började en ny lag för privatuthyrning att gälla, vilket gör det lättare att ta ut en högre hyra för bostadsrätter. Hyran får dock inte överstiga summan av hyresvärdens så kallade kapital- och driftskostnader.
Kapitalkostnaden är den årliga avkastningsräntan på bostadens marknadsvärde, och brukar vara 4 procent. Räntan gäller oavsett om det finns lån på bostaden eller inte.
Med driftskostnader menas till exempel avgift till bostadsrättsförening, el, värme, bredband och slitage av möbler. Om lägenheten hyrs ut möblerad kan hyran höjas något som ersättning för möbelslitaget, exakt hur mycket finns inga regler kring.
Om du tycker att hyran är oskäligt hög kan du vända dig till Hyresnämnden för att få frågan prövad. Om även Hyresnämnden anser att hyran är oskäligt hög ska du från och med det beslutsdatumet få en lägre hyra. Du kan alltså inte kräva någon återbetalning av tidigare hyror.
Exempel på skälig hyra
Vi tänker oss att 4 procent är en skälig räntenivå. Om bostadsrätten är värd 3 miljoner med en månadsavgift på 3.000 kronor och kostnader för el, tv och internet på 1500 kronor i månaden kan månadshyran bli 14.500 kronor (3 miljoner x 0,04 delat på 12 månader + 3000+1500 = 14.500).