Boende

Boende är ett stort område där du som konsument ställs inför olika beslut. Det kan till exempel handla om att köpa, sälja, flytta, renovera eller hyra bostad. Många val som gäller boendet har stor påverkan på både din ekonomi och på klimatet.

Webbplatsen omboende.se är ett samarbete mellan Konsumentverket och Boverket. Här finner du information om allt som rör boende.

Om att hyra, köpa, renovera, bygga och sälja bostad på webbplatsen omboende.se

Boendet och miljön

Om du minskar hur mycket energi som går åt i ditt boende sparar du pengar samtidigt som din miljöpåverkan blir mindre. Här finner du enkla tips på små förändringar som du kan göra för att minska din energiförbrukning: 

Tips för att minska din energiförbrukning i hemmet

Om ditt boendes miljöpåverkan på omboende.se  

För dig som anlitat eller ska anlita hantverkare

Ska du renovera en bostad kan du behöva anlita hantverkare. En del arbeten får du enligt lag inte göra själv. Det finns bra standardformulär för avtal som du kan upprätta mellan dig och hantverkaren du anlitar.

Checklista när du ska anlita hantverkare

För att bygga tåliga och välisolerade hus krävs bra material. Därför kan det vara lätt att tro att det inte går att använda begagnade varor när du bygger nytt eller renoverar. Men flera produkter håller bra även i begagnat skick, till exempel tegelsten, taktegel, VVS-porslin, diskbänkar och marksten.

Tips om du vill köpa begagnat byggmaterial

Branschöverenskommelser inom boendeområdet

Konsumentverket har gjort flera överenskommelser med företrädare för branschen inom boendeområdet, dessa kallas branschöverenskommelser. Överenskommelsernas syfte är bland annat att se till att företagen arbetar på liknande sätt för att det ska bli lättare för dig som konsument.

Konsumentverkets branschöverenskommelser om boende bland Konsumentverkets publikationer

Konsumentverket publikationer om boende och hantverkstjänster

Hjälpte artikeln dig?