Barn och kemikalier

Barn är särskilt känsliga för kemikalier. Därför är det bra att ha kunskap om sådant som kan göra det lättare för dig att göra medvetna kemikaliesmarta val i vardagen och skydda barnen bättre.

Barn är särskilt känsliga för kemikalier

Barn är särskilt känsliga för farliga kemiska ämnen eftersom deras hjärnor, immunsystem och hormonsystem inte är färdigutvecklade. När barn utsätts för samma mängd av ett kemiskt ämne som en vuxen så får barnet i sig mer av ämnet i förhållande till sin kroppsvikt. Små barn som utforskar sin omgivning genom att känna och smaka på saker är särskilt utsatta.

Webbplats om barn och kemikalier

På Kemikalieinspektionens webbplats kan du hitta många råd och tips om hur du kan skydda barnen bättre mot farliga kemiska ämnen i exempelvis köket, badrummet, sovrummet, tvättstugan och i trädgården.

Kemikalier i barns vardag på Kemikalieinspektionens webbplats

Informationen på kemikalieribarnsvardag.se har tagits fram av Kemikalieinspektionen i samarbete med Livsmedelsverket och Läkemedelsverket.

Kemikaliepodden

Kemikaliepodden är en samtalspodd från Kemikalieinspektionen för en kemikaliesmart vardag. I podden lär du dig om kemikalier i vardagen för att du ska kunna göra medvetna val. Två avsnitt i podden vänder sig i första hand till dem som tar hand om barn. 

Lyssna på poddavsnitt om kemikalier i leksaker

Finns det leksaker som innehåller farliga kemiska ämnen och hur ska vi i så fall kunna undvika dessa? I det här avsnittet av podden diskuterar vi bland annat vad som kan vara bra att känna till om du vill handla leksaker på internet, batteridrivna leksaker, parfymerade leksaker, begagnade leksaker och plastleksaker.

Lyssna på poddavsnitt om kemikalier i barns vardag

I det här avsnittet av Kemikaliepodden samtalar vi om hur man kan skydda barn från att utsättas för skadliga kemikalier i vardagen.

 

Minska risken för olyckor med kemikalier

Råd för en kemikaliesmart vardag