Återanvänd istället för att köpa nytt

Lyssna

Att återanvända produkter är ett bra sätt att minska sin miljöpåverkan. För varje produkt som återanvänds innebär det en produkt mindre som behöver tillverkas.

Tänk på det här

  • Att hyra, låna och köpa begagnat betyder att samma nytta uppnås med mindre resurser och mindre miljöpåverkan.

  • Ju mer sammansatt en vara är av olika råvaror – metaller, plast, textil – desto större blir ofta miljövinsten av att hyra, låna och köpa den begagnad.

  • Att använda de sparade pengarna på sätt som gör att miljövinsten inte försvinner. Om de används till något med sämre miljöpåverkan ökar istället de totala utsläppen. Till ett exempel om du lägger pengarna på en flygresa.

Mer om att återanvända olika produkter

Som allmän regel kan du tänka att ju mer sammansatt en vara är av olika råvaror, desto större blir miljövinsten av att hyra, låna eller köpa den begagnat. En bärbar dator full med kretskort, värdefulla metaller, plastskal, avancerad skärm och som är svår att demontera och återvinna, kan därför vara viktigare ur miljösynpunkt att återanvända än ett stort tungt träbord gjort av furu. Materialet i produkten är alltså mer avgörande än vikten.

Vissa saker är fortfarande bättre att lämna in till återvinning eller annan avfallshantering än att överlåta till någon annan att använda. Det kan till exempel vara gamla bekämpningsmedel som är förbjudna idag eller energislukande vitvaror.

Möbler och heminredning är ovanligt att hyra eller leasa, men det finns stora möjligheter att köpa begagnat.

Köpa begagnat

Privatpersoner säljer mycket via de stora säljsajterna på internet. Det finns också många specialiserade nätbutiker. De flesta städer har åtminstone en second hand-butik som säljer möbler och vissa visar även sitt sortiment på en webbplats.

En del butiker säljer även "redesignad" inredning, det vill säga en vara tillverkat av gamla produkter. Ett par jeans kan ha blivit ett kuddfodral och en blus kan ha blivit en lampskärm. Mellan städerna finns också gårdsloppisar som annonserar vid vägen.

Möbler i plast och textil går normalt inte att återvinna

Möbler i plast och textil samt blandningar av dessa är resurskrävande att tillverka och går normalt inte att återvinna. Möbler i trä och spån har en lägre miljöpåverkan vid produktion med undantag för möbler i ädelträ, där avverkningen av träd kan leda till skövling av regnskog. Möbler i ädelträ är bra att köpa begagnade ur miljösynpunkt, alternativt att köpa nya med märkningen FSC.

Böcker har inte någon större miljöpåverkan, men de är samtidigt väldigt enkla att dela och låna.

Att dela böcker är inget nytt, bibliotek har en lång historia. Idag lånar eller hyr bibliotek även ut filmer, e-böcker och studieplatser samt arrangerar föredrag och liknande. Detta bygger på den enkla logiken att utbudet är mycket stort och nyttan av att själv ha böckerna hemma är liten då de används sällan.

Förutom bibliotek finns flera företag som lånar ut e-böcker och ljudböcker mot en abonnemangskostnad. Det finns även gott om små antikvariat som säljer använda och kanske mer sällsynta böcker.

Tillverkningen av en e-boksläsare motsvarar miljöpåverkan från tillverkning av cirka 30 vanliga böcker. Om du redan har en surfplatta som fungerar för e-böcker så blir miljöpåverkan minimal av att läsa en e-bok.

Det finns också olika varianter av ”ta en bok och lämna en bok”, till exempel på bokkaféer eller bytesbokhyllor på kontor.

För att bygga tåliga och välisolerade hus krävs bra material. Därför kan det vara lätt att tro att det inte går att använda begagnade varor. Men flera produkter håller bra även i begagnat skick, till exempel tegelsten, taktegel, VVS-porslin, diskbänkar och marksten.

Är prestandan viktig?

För vissa ändamål behöver inte prestandan vara så bra. Det gäller till exempel innerdörrar, fönster till friggebodar och material till murade uteplatser. Om du däremot vill använda gamla fönster i ditt hus behöver du tänka på prestandan. Då kan fönstren behöva en extra isolerruta så att byggnaden blir energieffektiv.

Hitta material

Ett problem med att använda begagnat byggmaterial kan vara att få tag i tillräckligt med material av samma sort. Du kan behöva samla produkter en längre tid innan bygget kan komma igång. Men för den som uppskattar att leta efter ”rätt” material att bygga någonting unikt med, kan det vara en belöning att kunna använda begagnat byggmaterial.

Det finns flera handlare och ett fåtal internetbutiker för begagnat byggmaterial. I vissa kommuner kompletteras återvinningscentralerna med insamling och försäljning av byggmaterial.

Viktigt att veta var produkterna använts tidigare

Det är vid återanvändning av en del byggprodukter även viktigt att veta var de tidigare har använts. En del äldre byggmaterial kan innehålla farliga ämnen, såsom arsenik i impregnerat trä och PCB i fönster. Att återanvända tegel från till exempel en fabriksbyggnad till en köks-ö kan leda till utsläpp av farliga ämnen till innemiljön. Det är också viktigt att undersöka att materialet inte har mögelpåväxt, eftersom det både kan sprida sig till andra material och ge en dålig inomhusluft.

Ur miljösynpunkt är det stor nytta om du återanvänder byggprodukter av metall och tegel.

Barn växer ifrån leksaker och kläder i snabb takt. Att köpa begagnat är ett bra sätt att få råd och det är dessutom miljövänligt. Förutom begagnatmarknaden på internet och grejbytardagar finns det en mängd butiker som tar emot och säljer begagnade varor för barn.

Butiker – såväl vanliga som de på internet – har ofta tvättat och kontrollerat sina produkter. På loppisar är det däremot extra viktigt att du kontrollerar sakerna innan ditt köp. Tänk också på att gärna tvätta sakerna innan barnet börjar använda det du köpt.

På många platser arrangeras också leksaksbytarträffar. Då får barnen en chans att leka med de insamlade sakerna och plocka hem sina favoriter.

Kemikalier i leksaker

Kraven på leksaker och andra produkter till barn har skärpts på senare år. Äldre leksaker kan därför innehålla kemikalier som idag är förbjudna. Det är störst risk för farliga ämnen i begagnade plastprodukter. Om leksakerna är äldre än några år bör du generellt undvika dem, även om det finns undantag. Begagnade kläder däremot har tvättats, vilket tagit bort en del kemikalier och färgrester och det gör att barnet utsätts för färre kemikalier.

Läs mer om kemikalier i barns vardag på Kemikalieinspektionens webbplats

Säkerheten först

Att köpa begagnat kan alltid innebära att sakerna har vissa skavanker. Om de ska användas av barn är det extra viktigt att se till att det inte finns lösa, små eller vassa delar.

Barnmöbler och liknande håller ofta flera generationer. Men när det gäller säkerhetsutrustning som hjälmar och bilbarnstolar är det viktigt att du kontrollerar att de är funktionsdugliga och uppfyller gällande regler.

Skrymmande föremål kan ha förvarats i förråd eller garage och framförallt träprodukter och tyger kan ha utsatts för mögel. Därför bör du lukta och titta lite mer noga på dessa.

Plastkassar är energikrävande att tillverka och är en källa till nedskräpning. Det är också ett stort resursslöseri att bara använda dem en gång. Men du kan lätt minska din användning av plastkassar:

  • Använd väska eller plastkasse du redan har i stället för att ta en ny.
  • Använd plastkassen flera gånger.
  • Sortera din använda och slitna plastkasse som plastförpackning.

Från den 1 juni 2017 ska du som konsument få information när du köper eller får en plastkasse. Alla som skänker eller säljer plastkassar ska informera konsumenter om plastkassens miljöpåverkan, syftet med en minskad förbrukning och åtgärder man kan vidta för att minska förbrukningen.

Målet är att minska antalet plastkassar till 40 påsar per person år 2025. I EU används för närvarande i genomsnitt 198 plastkassar per person och år.

Mer information om plastkassar finns på Naturvårdsverkets webbplats

Vanligtvis pratar man om två grupper av batterier; engångsbatterier och uppladdningsbara batterier. Uppladdningsbara batterier spar både pengar och miljö, men kan inte användas i alla batteridrivna varor.

Vissa batterier kan innehålla farliga ämnen som kadmium och kvicksilver, men dessa är helt förbjudna i EU från 2015, med vissa undantag som till exempel medicinsk utrustning.

Uppladdningsbara batterier spar miljön

Uppladdningsbara batterier är ofta ett bra sätt att både spara pengar och miljö, framförallt om de används i energislukande produkter. Men det kan vara svårt att själv välja batterityp, eftersom produkter ofta är byggda för en viss sorts batteri. I en del produkter går det inte att använda uppladdningsbara batterier eftersom de har en lägre spänning, 1,2 volt, jämfört med vanliga batteriers 1,5 volt.

När det finns fler produkter av samma typ, men med olika batterier har du möjlighet att välja uppladdningsbara och utbytbara batterier. En vanlig typ av uppladdningsbara batterier är NiMH (nickelmetallhybrid) som ersatt nickel-kadmium (NiCd) batterier. De har vad som kan beskrivas som en minneseffekt och måste laddas ur helt innan de laddas på nytt. Om de inte laddats ur helt minskar användningstiden nästa gång de används och batteriet ”tror” att det är urladdat trots att det finns energi kvar. För att komma runt det bör du välja en batteriladdare som automatiskt laddar ur batteriet innan laddningen startar. Detta gäller inte för Litium-jon (Li-ion) batterier, som tvärtom slits snabbare om de laddas ur helt.

Viktigt att återvinna

Bilbatterier som innehåller stora mängder bly och frätande syra är extra viktiga att återvinna. De kan du lämna utan kostnad där du köper nya bilbatterier. Lösa batterier ska du lämna till återvinning i de röda batteriholkarna eller liknande på kommunens återvinningscentraler, miljöstationer eller i butiker. Glöm inte att elutrustning kan innehålla inbyggda batterier och ska också lämnas in till kommunens återvinningscentraler.

Värdefulla varor som bilar och smycken är för de flesta en självklarhet att sälja vidare. Men det går att få bra betalt för långt många fler produkter som smartphones, leksaker och gamla möbler. Även lätt skadade saker går att sälja. Då kan till exempel komponenter användas av olika reparatörer.

Sälja, byta eller ge bort

Märkeskläder kan du enkelt sälja via internet, på de stora byteswebbplatserna, på modeforum eller via finare vintagebutiker. Designade möbler och heminredning går att sälja till auktionshus, antikhandlare och designbutiker. Annan heminredning i bra skick kan du till exempel sälja till privatpersoner över internet. Du kan även hyra bord på en loppis eller delta i bakluckeloppis. Vissa loppisar säljer även på kommission för den som inte vill sköta försäljningen själv.

Att byta kläder och saker är också möjligt. Det går att göra via facebook-grupper och webbplatser. På många platser arrangeras klädbytardagar och vissa bostadsrättsföreningar har "bytesrum" för de boende, där grannar kan lämna och hämta kläder fritt.

Lämna till välgörenhet

Även sådant som kan verka värdelöst kan göra stor nytta om du skänker bort det. Till exempel kan skor och porslin eller omoderna glasögon få nya användare. Ett enkelt sätt att bli av med användbara saker är att skänka dem till välgörenhet. Det allra mesta som är helt och rent kommer till användning och ger inkomster till goda ändamål. Flera organisationer erbjuder hämtning av skrymmande föremål.

Ett annat sätt att bli av med skrymmande möbler och annat utan att behöva ordna transport är att skänka bort dem på någon gratissida på nätet.

Vad går att återanvända?

När det gäller kläder kan det vara svårt att veta om plaggen går att återanvända. Ofta tror vi att saker inte har ett värde för att vi själva tycker att de är fula eller trasiga. Men om du lämnar kläder – både hela och rena och trasiga och rena – till en seriös insamlare, så kan proffsen avgöra. Då både återanvänds och återvinns kläderna i högre grad.

Hanteringen lika i seriösa organisationer

Det spelar alltså mindre roll för miljön om du väljer att lämna kläderna till företag i butik, kommersiella insamlare eller välgörenhetsorganisationer. Hanteringen är ungefär lika i alla seriösa organisationer. Däremot kanske du vill ge dina ägodelar till ett företag eller en insamlingsorganisation med en social profil. Det kan till exempel vara att de har hållbarhetsmål eller är en organisation som har social rättvisa eller miljö som mål.

Om du är osäker på vad organisationen står för, är det en bra idé att kontakta insamlaren. Om de inte svarar eller om det inte finns några kontaktuppgifter, kan du välja en annan insamlare.

Källa: Naturvårdsverket

Granskad: 7 oktober 2020