Återanvänd istället för att köpa nytt
Att förlänga livslängden på saker är ett bra sätt att vara snällare mot miljön. Att göra om saker du redan äger har generellt en betydligt mindre klimatpåverkan än att köpa nytt. Om du behöver något finns en stor marknad för att låna, hyra eller köpa begagnat.
Tips för att köpa begagnat, återanvända och återbruka
Fundera på om du kan köpa begagnat, låna eller hyra istället för att köpa nytt.
Laga saker som går sönder. Tänk på vinsten för miljön och plånboken när du lagar hålet i favorittröjan.
Passa på att vara kreativ. Ett hål kan döljas av en lapp och en fläck kanske går att brodera över.
Testa att skapa nytt av gamla textiler och plagg. Utslitna byxor kanske kan bli en tygpåse?
Klä om en sliten möbel. Klimatmässigt är det tre gånger bättre att klä om din soffa än att köpa en ny.
Måla om en tråkig möbel eller sätt nya beslag på dina skåpluckor. Att göra om saker du redan äger har en mindre miljöpåverkan än att köpa nytt.
Utmana dig att strunta i trender. Satsa på din personliga stil för att minska risken att tröttna på dina saker. Lockas du av en trend? Prova att göra om något du redan äger.
Mer om återbruk, återanvändning och att handla begagnat
Det är en vinst för både plånboken och planeten att behålla och vårda saker du redan har. Sköter du om dina saker på rätt sätt kan du förlänga livslängden på dem. Samtidigt kan det vara roligt att förnya sig, men det måste inte betyda att du köper nytt. Ett alternativ är att göra om saker du redan har.
Ganska enkla detaljer kan ge ditt hem eller dina kläder ett nytt uttryck. Till exempel en accessoarer, en ny kudde i soffan eller en ny tavla på väggen. Sådant kan du hitta på second hand om du vill. Även säsongsbundna saker som julsaker eller påskpynt är ofta lätt att hitta begagnat.
Läs om dina rättigheter när du handlar begagnat
Materialet påverkar nyttan av återanvändning
Som allmän regel kan du tänka att ju mer sammansatt en vara är av olika råvaror, desto större blir miljövinsten av laga, låna eller köpa den begagnad. En bärbar dator full med kretskort, värdefulla metaller och plastskal är svår att demontera och återvinna. Det är därför ur miljösynpunkt en viktig produkt att återanvända.
Men det är inte alltid bättre att återanvända gamla produkter. Vissa saker är faktiskt bättre att lämna in till återvinningen än att överlåta till någon annan. Det gäller till exempel äldre energislukande vitvaror eller gamla leksaker som kan innehålla ämnen som idag är otillåtna.
Att dela och låna saker gör att du inte behöver köpa, förvara och underhålla dem själv. Det kan vara smidigt med saker du inte använder så ofta, till exempel verktyg, byggprodukter och fritidsartiklar.
Många kommuner och organisationer lånar ut sportutrustning som till exempel skidor, skridskor och fiskespön via en fritidsbank eller liknande. En del byggvaruhus hyr ut verktyg och maskiner. Det finns också flera företag som hyr ut fest- och bröllopskläder. Böcker har inte någon större miljöpåverkan, men är samtidigt enkla att dela och låna. På många bibliotek kan du låna fler saker än böcker, till exempel TV-spel, tidningar och musikinstrument.
Oavsett vad du behöver kan det alltså vara en god idé att undersöka om du kan hyra eller låna det du behöver innan du köper något.
Vill du lära dig mer brukar studieförbund och ideella föreningar anordna kurser och ha studiecirklar inom området.
Vi köper mer och mer möbler och heminredning. Det är det område där vår konsumtion ökar allra mest. Konsumtionen av hemtextil har ökat med nästan 80 procent de senaste 20 åren.
Miljövinster med att köpa begagnat
Det finns stora miljövinster med att köpa begagnade möbler och heminredning.
Att köpa en ny soffa ger upphov till lika stor klimatpåverkan som att köpa sex begagnade soffor.
En ny säng ger lika stor klimatpåverkan som sju begagnade.
Genom att köpa en begagnad matgrupp minskar klimatpåverkan med 90 procent jämfört med att köpa en ny.
Den allra största delen av koldioxidutsläppen från begagnatköp kommer från transporten av produkten till den nya konsumenten.
Återbruk leder till klimatbesparingar även om produkterna görs om och transporteras i samband med återbruk.
Källa: Naturskyddsföreningens rapport “Andra hand i första hand”
Möbler och återvinning
Möbler i plast och textil är resurskrävande att tillverka och går normalt inte att återvinna. Möbler i trä och spån har en lägre miljöpåverkan vid produktion. Ett undantag är möbler i tropiskt ädelträ, där avverkningen av träd kan leda till skövling av regnskog. Tropiskt ädelträ kan till exempel vara teak, mahogny eller ebenholts. Möbler i ädelträ är bra att köpa begagnade ur miljösynpunkt. Om du vill köpa nya kan du välja möbler med märkningen FSC eller PEFC.
När du handlar begagnade barnprodukter är det viktigt att tänka först och främst på säkerheten. Barnprodukter kan hålla i flera generationer, men när det gäller säkerhetsutrustning som hjälmar och bilbarnstolar är säkerheten alltid viktigast.
Kontrollera alltid att säkerhetsutrustning uppfyller de regler och krav som finns idag. En hjälm ska alltid bytas ut om den blivit utsatt för hårda slag eller stötar, vilket kan vara svårt att kontrollera om du köper den begagnad.
Kemikalier i leksaker
Leksaker som är köpta efter år 2013 kan vara säkrare för barn att leka med än äldre leksaker. Det beror på att reglerna för leksaker som säljs i EU skärptes kraftigt under 2013. De nya reglerna förbjuder många farliga kemiska ämnen som tidigare var tillåtna.
Läs mer om kemikalier i barns vardag på Kemikalieinspektionens webbplats
Stor marknad för begagnade barnprodukter
Barn växer ifrån leksaker och kläder i snabb takt. Att köpa begagnat är en vinst för både plånboken och miljön. Begagnatmarknaden för barnprodukter är stor på nätet. Det finns ofta lokala köp- och säljgrupper på sociala medier. Det är också vanligt med loppisar och prylbytardagar. Många butiker tar emot och säljer begagnade varor för barn.
För att bygga tåliga och välisolerade hus krävs bra material. Byggmaterial måste inte vara nytt för att vara bra. Det finns många begagnade byggprodukter som håller för återvändning, till exempel tegelsten, taktegel, innerdörrar, diskbänkar och marksten.
Gamla fönster är ofta gjorda av virke med hög kvalitet och kan hålla länge om du underhåller och målar vid behov. Tänk på att du kan behöva en extra isoleringsruta eller ett innerfönster på vintern för att ditt hem ska bli energieffektivt.
Att köpa begagnat byggmaterial
Det finns flera företag och internetbutiker som säljer begagnat byggmaterial. Det har blivit allt vanligare med specifika företag inom byggnadsvård som både säljer varor och har kunskap om att vårda gammalt byggmaterial. I vissa kommuner kompletteras återvinningscentralerna med både insamling och försäljning av byggmaterial.
Viktigt att veta var produkterna använts tidigare
Ur miljösynpunkt ger det stor nytta om du återanvänder byggprodukter av metall och tegel. En viktig sak att känna till är att äldre byggmaterial kan innehålla farliga ämnen. Att återanvända tegel från till exempel en fabriksbyggnad för att göra en köks-ö inomhus kan påverka innemiljön negativt. Kolla därför alltid upp var och hur materialet använts tidigare.
Det är också viktigt att säkerställa att återanvänt material ser fräscht ut och inte har någon mögelpåväxt eftersom mögel kan sprida sig till andra material och ge en dålig inomhusluft.
Värdefulla varor som bilar och smycken är för de flesta en självklarhet att sälja vidare. Men det går att få bra betalt för många fler produkter. Även skadade saker kan gå att sälja. Det kan till exempel handla om komponenter som kan användas av olika reparatörer.
Idag finns en stor marknad för begagnade varor på nätet. Du kan både köpa och sälja begagnat på olika plattformar för begagnatköp och via nätauktioner. Det finns också en stor marknad för begagnatköp på sociala medier. Tänk på att du som säljare behöver vara tydlig och ärlig med varans skick när du säljer den.
Lämna till välgörenhet
Saker som du inte längre använder kan göra stor nytta för någon annan om du skänker till välgörenhet. Till exempel kan kläder, skor, inredning, sportartiklar eller glasögon få nya användare eller nya användningsområden. Det finns flera organisationer som erbjuder hämtning av större och skrymmande föremål. Om du är osäker på vad du kan lämna in eller hur, kan du alltid ringa en välgörenhetsorganisation i din närhet och fråga.
Ett annat sätt att bli av med skrymmande möbler utan att ordna egen transport är att skänka bort dem på en bortskänkessida eller en köp- och säljgrupp på nätet.
Att välja välgörenhetsorganisation
Om du är osäker på vad organisationen står för kan du alltid kontakta insamlaren. Organisationer kan ha olika mål med sin verksamhet. Du kan till exempel fråga vilka hållbarhetsmål organisationen har eller hur de använder sitt eventuella överskott. Om du inte får svar eller får ett svar du inte är nöjd med har du alltid möjlighet att välja en annan insamlare.
Vad går att återanvända?
När det gäller kläder kan det vara svårt att avgöra om plaggen går att återanvända. Ofta tror vi att till exempel kläder saknar värde eftersom vi själva tycker att de är för gamla, fula eller trasiga. Men om du lämnar kläder till en seriös insamlare kan proffsen avgöra. På så sätt är chansen större att kläderna både återanvänds och återvinns i högre grad. Insamlare tar ofta emot både hela och trasiga textilier, men brukar kräva att de är rena.
Cirkulär ekonomi är ett begrepp som beskriver en modell för produktion och konsumtion. I modellen använder samhället inte lika mycket resurser och då minskar påverkan på miljön. Det kan till exempel ske genom att vi delar på samma vara, lagar trasiga saker och återvinner materialet när något inte längre går att laga. I en cirkulär ekonomi ses avfall som en resurs och en råvara och all energi som används är förnybar.
För att uppnå en cirkulär ekonomi behöver vi förändra både konsumtions- och produktionsmönstren. Alla aktörer i en produkts livscykel har en roll. Producenter och företag är viktiga, till exempel när det gäller att ta ansvar för hur produktionen går till och för att tillverka varor som håller länge och är lätta att reparera.
Även du som konsument kan bidra till en cirkulär ekonomi, till exempel genom att:
- minska konsumtionen av nyproducerade saker
- återanvända, renovera, reparera och laga, istället för att köpa nytt
- hyra, låna och dela med andra
- handla begagnat och sälja saker som inte används
- välja produkter med lång livslängd/kvalitet
- källsortera ditt avfall.
I en del kommuner finns Smarta kartan. Där kan du hitta olika initiativ där du kan hyra, dela, byta, låna, ge eller få.
Källa: NaturvårdsverketKonsumentverket
Granskad: 2 januari 2022
Fick du svar på din fråga?