Handla begagnat – dina rättigheter

Lyssna

Har du fått problem när du har handlat begagnat? Läs vad som gäller, oavsett om du har handlat av ett företag, i en ideell second hand-butik eller av en privatperson. Det kan vara både på nätet eller på plats i en affär.

Det här gäller när du handlar begagnat

  • Om du handlar av ett företag gäller samma lagstiftning som om du hade handlat en ny vara.

  • Om du handlar av en privatperson har du inte samma skydd som när du handlar av ett företag. Du kan ändå ha rätt att klaga till säljaren.

Välj vad du vill läsa mer om

Konsumentköplagen gäller även vid begagnat-köp

När du köper en begagnad vara av ett företag eller i en second hand-butik har du samma rättigheter som om du hade köpt en ny vara. Det gäller också när en second hand-butik säljer varor på uppdrag av en privatperson.

Kan du reklamera en begagnad vara?

Du har rätt att klaga om det är fel på varan. Till exempel kan du klaga om varan inte är som du kunnat förvänta dig eller inte stämmer överens med informationen du fått. Ett exempel kan vara om en jacka inte går att stänga.

När du köper begagnat får du dock räkna med att det kan finnas brister som är normala. Sådana bristerna kan du inte kräva att säljaren åtgärdar. Ett exempel kan vara om en jacka är blek i färgen.

Om att reklamera felaktig vara

Har du ångerrätt när du handlat begagnat?

Har du handlat på distans, till exempel på nätet, har du 14 dagars ångerrätt. Har du handlat på plats i en butik har du ingen ångerrätt.

Om ångerrätt

Kan du byta eller lämna tillbaka en begagnad vara?

Öppet köp och bytesrätt är frivilligt att erbjuda för företag och second hand-butiker. Fråga säljaren vad som gäller.

När du köper något av en privatperson har du inte samma skydd som när du handlar av ett företag. Det är köplagen som gäller. Du kan ändå ha rätt att klaga till säljaren. Ett tips är att undersöka varan noga innan du köper den. Det kan bli svårt att klaga på fel du skulle kunnat upptäcka genom att undersöka varan.

Mer om att köpa av en privatperson

Källa: Konsumentverket

Granskad: 17 april 2023