Fördelar och nackdelar med ny elektronik

Hemelektronik utvecklas fort och nya funktioner tillkommer hela tiden. Mycket modern elektronik är inte heller designad för att hålla någon längre tid.

Att tillverka ny elektronik är energi-, kemikalie- och resurskrävande. Det innebär att skadliga miljöeffekter blir större när elektronik konsumeras i allt snabbare takt. Det är alltså bra om du överväger alternativ till att köpa nytt. Men när det gäller elektronik är det inte alltid självklart vad som är det bästa alternativet för miljön.

När är återanvändning bättre än nyproduktion?

För mindre energikrävande produkter och de som används mer sällan finns det ofta miljömässiga fördelar att låna, hyra eller köpa begagnat. Då står nämligen produktionen av varan ofta för den stora delen av miljöpåverkan.

När det gäller kylskåp och frysar kan det idag vara det bästa för miljön att byta ett gammalt kylskåp från 1990-talet mot ett nytt med bästa energiklass innan kylskåpet gått sönder. Det är alltså inte säkert att du gör miljön en tjänst om du köper begagnade kylskåp och frysar om de inte har energiklass A eller bättre. Kyl och frys drar mycket energi då de är påslagna år efter år. För att uppmuntra producenterna att tillverka mer energisnåla modeller har EU infört obligatorisk märkning av energiklass.

Läs mer om energimärkning

Diskmaskiner, torktumlare och tvättmaskiner är även de energimärkta, men de drar inte fullt så mycket energi som kyl och frys. Därför kan det vara lättare att hitta en begagnad produkt med bra energiklass.

Om du tittar mycket på TV ska du välja en skärm som är märkt med bra energiklass. Om du inte tittar så ofta kan en begagnad TV med sämre energiklass vara ett bättre köp för miljön.

Hyra eller dela elektronik

Elektriska verktyg är ett bra exempel på produkter där det är effektivt och praktiskt att låna eller hyra. Verktyg av hög kvalitet är ofta dyra i inköp och används sällan. Att låna av en bekant är ofta lättast, men man kan även ha gemensamma verktyg inom en bostadsrättsförening, en samfällighet eller bland vänner.

Större verktyg finns ofta att hyra i byggvaruhus eller hos professionella uthyrare. Där kan du få hjälp att välja rätt verktyg och även få tips på hur de ska användas. Mindre verktyg finns ibland att hyra hos lokala järnhandeln, el- eller måleributiken.

De produkter där alternativet att hyra mer liknar avbetalning är sällan vare sig ekonomiska eller bra för miljön. Om de dessutom säljs med argumentet att det är lättare att byta till en ny efter ett tag, skapar uthyrningen snarare en drivkraft att byta prylar ofta. Att saker byter ägare ofta är alltså inte alltid samma som en längre livslängd och mindre miljöpåverkan.

Många försäljare erbjuder även avbetalning på hemelektronik. Miljömässigt gör det ingen skillnad mot att köpa direkt.

Köpa begagnad elektronik

För någorlunda nya så kallade smarta telefoner, surfplattor och datorer finns flera specialiserade företag som köper, servar och säljer med garanti.

Andrahandsmarknaden för TV hittar du främst på köp- och säljsajter på internet, det vill säga mellan privatpersoner. Priset på nya TV-apparater sjunker fort när ännu nyare modeller kommer, men många är inte beredda att sälja sin TV till ett lägre pris. Det kan därför vara svårt att hitta en begagnad TV till ett rimligt pris, men miljönyttan kan vara stor.

Begagnade vitvaror i nära nyskick finns hos många återförsäljare. Dessa kan vara demonstrationsexemplar eller exemplar som blivit skadade i transporten. Priset kan vara lågt för en produkt med hög energiklass. För kylskåp och frysar är det dock viktigt att isoleringen inte är skadad eller bucklig eftersom det kan leda till högre energiåtgång för att kyla.

Eftersom elektronikprodukter blir omoderna fort finns många produkter på loppmarknader och i second hand-butiker till låga priser. Risken är förstås att produkterna inte fungerar som de ska.

Läs mer om att köpa begagnat och second hand