Paketresor

Det är paketreselagen som skyddar dig när du åker på en paketresa. Den ger dig bland annat skydd mot ändringar i resan som paketresearrangören gör före eller under resan.

Det är bra att känna till att reglerna för transporten som ingår i resan gäller också för paketresan. Det innebär att om transporten i din paketresa är flyg gäller både reglerna för paketresor och för flyg. Beroende på vilket färdsätt du använder är det viktigt att läsa vad som gäller för resor med respektive färdsätt.

Flera olika avtal om resetjänster kan vara en paketresa

Om du ingår flera olika avtal om resetjänster kan det bli en paketresa om något av följande krav uppfylls:

  • Resetjänsterna har valts ut och betalats hos ett och samma försäljningsställe/webbplats. Exempel: Du bokar hotell och transport från två olika säljare men betalar båda tjänsterna på samma ställe.
  • Resetjänsterna har sålts, erbjudits eller debiterats till ett gemensamt pris för flera resetjänster.
  • Resetjänsterna har marknadsförts som en paketresa eller liknande, till exempel en charterresa eller all inclusive-resa.
  • Resetjänsterna har satts samman efter att näringsidkaren och resenären ingått ett avtal som ger resenären rätt att välja bland ett urval av tjänster. Det kan till exempel vara ett presentkort för olika valfria resetjänster eller hotell med spabehandlingar där resenären väljer behandlingar först på plats på hotellet.
  • Resetjänsterna har köpts på internet av separata näringsidkare, där den förste näringsidkaren (arrangören) överförde uppgifter om resenärens namn, e-postadress och betalningsuppgifter till en annan näringsidkare med vilken resenären inom 24 timmar från första avtalet slöts bokar en annan resetjänst.

Välj det område du vill läsa mer om: