Paketreselagen skyddar dig som konsument när du har bokat en paketresa. Lagen gäller fortfarande precis som vanligt trots den pågående pandemin.
Rätt att avboka vid extraordinära omständigheter
Du som konsument kan avboka en paketresa och kräva full återbetalning om det är extraordinära och oundvikliga omständigheter på resmålet vid tidpunkten för avresan, som gör det olämpligt att åka. För att ta reda på om det finns sådana omständigheter på resmålet kan man se om det exempelvis finns smittspridning på resmålet eller om det finns en avrådan från Utrikesdepartementet, UD. UD avråder i dagsläget fortfarande från resor till flera länder.
Det är du som resenär som ska visa att det finns sådana omständigheter som ger dig rätt att avboka och få full återbetalning. Det kan man göra exempelvis via uttalanden från myndigheter och artiklar i media.
Om du vill avboka din resa är det viktigt att du förklarar tydligt vilka omständigheter det är som ligger till grund för att du vill avboka och få tillbaka pengarna för resan. Du måste alltså hänvisa till att det exempelvis finns smittspridning på resmålet, att UD avråder från att resa till resmålet eller att resmålet är drabbat av så omfattande restriktioner att du inte kommer kunna ta del av resmålet.
Avboka resan på grund av oro
Det går inte att avboka en resa och få full återbetalning enbart på grund av att du är orolig över att åka på resan. För att du ska kunna avboka och kräva återbetalning ska det finnas extraordinära omständigheter på resmålet vid tidpunkten för avresan.
Det kan vara svårt att hävda att coronapandemin ses som en extraordinär omständighet om du känt till den när du bokat din paketresa. Detta även om det vid ett senare tillfälle eller när resan ska ske till exempel finns en avrådan från att resa till resmålet.
Om du ändå önskar avboka din paketresa på grund av förhöjd smittspridning eller avrådan från att resa till resmålet kan du behöva få ditt ärende prövat av till exempel Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om du och arrangören inte kommer överens. ARN prövar tvister mellan konsumenter och företag kostnadsfritt. Tänk på att ARN har en värdegräns för resor på 1000 kronor. Det betyder att de inte prövar tvister som handlar om mindre än 1000 kronor.
Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats