Vanliga bluffar på internet

Ju mer vi använder internet desto högre är risken att bli utsatt för bluffar och bedrägerier på oseriösa webbplatser. Vanligt är också att lockas av billiga erbjudanden, presentkort eller gratis provpaket som leder till ett dyrt abonnemang.

Vanliga bluffar 1: "Gratiserbjudanden"

Det finns företag som erbjuder olika typer av erbjudanden som framstår som väldigt billiga eller gratis på internet. Det kan handla om att du får prova en produkt gratis eller att du får första paketet med produkten gratis. Men i slutändan är sällan erbjudandet helt gratis.

Istället för att till exempel bara betala portot kan du hamna i ett abonnemang som företaget kräver betalt för, eller som de drar extra pengar från ditt konto för. Produkterna som företagen lockar med kan vara bantningspiller, rakhyvlar, kosttillskott eller tandblekning. Du kan också råka ut för att bli abonnemangskund genom att till exempel beställa en billig mobiltelefon.

Läs mer om hur du tar dig ur en abonnemangsfälla

Vanliga bluffar 2: Tester, marknadsundersökningar och tävlingar på internet

På internet finns det många testerbjudanden, marknadsundersökningar och tävlingar. De finns ofta som annonser eller inlägg i sociala medier som Facebook. När du klickar på en länk kan du bli ombedd att svara på olika sorters frågor och uppge dina kortuppgifter i utbyte mot att du får en billig produkt eller får delta i en utlottning. Detta kan leda till att du blir abonnemangskund och att det dras pengar från ditt konto.

Läs mer om hur du tar dig ur en abonnemangsfälla

Vanliga bluffar 3: Värderingstjänster

Se upp för oseriösa värderingstjänster. Om du har tänkt undersöka värdet på exempelvis din bil eller din bostad på en webbplats ska du vara försiktig. När du skrivit i din bils registreringsnummer eller uppgifter om din bostad kan du få en faktura för att du har använt tjänsten. Det finns webbplatser som erbjuder samma tjänst gratis och det kan därför vara svårt att tro att det plötsligt kostar pengar.

Vanliga bluffar 4: Presentkort

Att tacka ja till erbjudanden om billiga presentkort på nätet kan bli dyrt. Många gånger måste du först fylla i en marknadsundersökning och erbjudandet kan ofta utmynna i dyra abonnemangAnnonserna förekommer framförallt i sociala medier som Facebook och Instagram. Det är sällan företaget som står på presentkortet som ligger bakom dessa erbjudanden, utan det rör sig om andra aktörer.

Så skyddar du dig från bluffar

Om du är på en webbplats som du inte litar på ska du inte lämna ut varken kortuppgifter eller personuppgifter som personnummer, telefonnummer, namn eller adress. Granska webbplatsen, finns det tydliga kontaktuppgifter som adress och e-postadress till företaget? Ser sajten seriös ut? Ibland kan bluffsidor vara ostrukturerade och ha många stavfel, men så är det inte alltid. Sök på företagets namn på internet. Om företaget är oseriöst finns det ofta varningar om det.

På webbplatsen Dinsäkerhet.se får du tips på hur du kan skydda din information på ett bra sätt

På Polisens Facebook-sida för nationella bedrägerier finns uppdaterad information om olika typer av bedrägerier

Om du har drabbats av en bluff eller ett bedrägeri

Misstänker du att du har blivit lurad så kan du göra en polisanmälan.

Gör en anmälan om brott på Polisens webbplats