Är företaget seriöst?

Lyssna

Är du osäker på om ett företag du tänkt handla från är seriöst? Det finns mycket du kan göra för att minska risken att bli lurad.

Samarbete:Denna sida är en del av Europeiska unionens konsumentprogram (2014-2020).

Tänk på det här

  • Sök på nätet och läs vad andra skriver om företaget.      

  • Kontrollera att det finns ordentliga kontaktuppgifter till företaget. 

  • Kolla upp totalpris, leveransvillkor och betalningsvillkor innan du handlar.      

  • Var alltid försiktig innan du lämnar ut dina kortuppgifter. 

  • Tänk på att du inte alltid har ångerrätt om du handlar utanför EU.

Tips på vad du kan göra

Gör en sökning på företagets namn för att se vad andra säger om det. Ofta går det att hitta sidor där andra kunder har lämnat omdömen om företaget. Läs inte bara kundomdömen på företagets egen webbplats, då kritiska kommentarer sällan publiceras. Se även efter om företaget finns på sociala medier. Där brukar det också gå att lämna omdömen och kommentarer.

Recensioner av produkter

Om företaget visar recensioner av produkter på sin webbplats ska de informera om de kan säkerställa att information faktiskt kommer från konsumenter som köpt eller använt produkten. Påstår företaget att recensionerna kommer från konsumenter ska de även förklara hur de gjort för att säkerställa det.

Om du vill veta om andra konsumenter har upplevt problem med ett företag, kan du söka efter anmälningar i Konsumentverkets diarium. Där kan du se om det har kommit in anmälningar mot ett företag. Men tänk på att en anmälan inte per automatik innebär att företaget har brutit mot några regler.

Sök i Konsumentverkets diarium

Undersök om det finns riktiga kontaktuppgifter till företaget. Det bör finnas telefonnummer, adress, mejladress och organisationsnummer. Om det saknas kontaktuppgifter bör du vara försiktig. Om ett företag saknar kontaktuppgifter kan du inte kontrollera vem du handlar av och du vet inte om det går att få kontakt med någon om det uppstår problem med leveransen.

Du kan även prova att ringa till företaget för att se hur lätta de är att få tag på. Finns det endast ett kontaktformulär kan det ibland vara en varningsklocka.

Är det ett svenskt företag kan du jämföra Skatteverkets uppgifter med uppgifter som du har fått från företaget eller har inhämtat på något annat vis. På så sätt kan du minska risken att handla av ett oseriöst företag.

Här kan du kontrollera företaget via Skatteverkets e-tjänst

Läs alltid avtalsvillkoren eller köpevillkoren innan du köper något från ett företag. I villkoren ska det bland annat framgå hur och när leveransen sker och hur du gör för att ångra ditt köp. Genom att läsa villkoren ska du också få information om vad du kan göra om det är någonting fel på varan eller tjänsten du har köpt. Om det tillkommer några extra kostnader vid köpet så ska även det finnas med i villkoren. I avtalsvillkoren brukar det även framgå vilka olika typer av betalningsalternativ och fraktalternativ företaget erbjuder.

Lämna bara ut ditt kontokortsnummer om du ska köpa något. Skicka aldrig dina kortuppgifter via mejl eller kontaktformulär på en webbplats.

Om du betalar med kreditkort eller mot faktura omfattas köpet av konsumentkreditlagen. Det ger dig ett extra bra skydd. Vid kreditköp kan du vända dig till kreditgivaren, alltså kortutgivaren (banken) eller företaget du har fått fakturan från, och ställa krav på en återbetalning om det uppstår problem. Att betala i efterhand fungerar som en säkerhet för dig om varan till exempel inte levereras i tid eller är felaktig.

Om du betalar direkt förlorar du möjligheten att hålla inne betalningen om varan är felaktig eller inte levereras. Exempel på direktbetalning är när du betalar med kort eller Swish och pengarna dras direkt från ditt bankkonto.

När du köper en vara på nätet inom EU har du oftast 14 dagars ångerrätt. Det kan dock vara bra att veta att det finns vissa undantag från ångerrätten. Ett exempel där ångerrätten inte gäller är varor som på grund av hälso- eller hygienskäl har förseglats och förseglingen har brutits av dig. Ett annat exempel när ångerrätten inte gäller är om varan specialtillverkats enligt dina anvisningar eller fått en tydlig personlig prägel.

Kontrollera avtalsvillkoren för att veta hur du ska göra för att ångra ditt köp. I villkoren ska det även framgå om du ska betala returfrakten.

Gör du köpet från ett företag utanför EU kan andra regler gälla, kontrollera avtalsvillkoren för att se vad du har rätt till.

Läs mer om ångerrätt

Du har alltid har minst två års reklamationsrätt om du handlar från ett företag inom EU, Norge, Island och Storbritannien. Vissa länder kan ha längre tid. I Sverige har du tre års reklamationsrätt.

Reklamationsrätten innebär att om det visar sig vara något fel på det du köpt kan du få varan lagad, få en ny vara eller pengarna tillbaka.

När du reklamerar i stället för att köpa nytt sparar du pengar och kan bidra till en bättre miljö. Företagen får chansen att rätta till felen och får en skjuts i rätt riktning att tillverka och sälja bättre varor och tjänster.

Spara alla kvitton, orderbekräftelser, betalningsöverföringar och liknande så att du kan visa att du har köpt varan och när köpet gjordes. Om du skickar tillbaka ett paket kan du få ett kollinummer. Med hjälp av kollinumret kan du spåra paketet om det kommer bort.

Läs mer om reklamation

Om du handlar inom EU har du ett starkare skydd som konsument jämfört med om du handlar från ett land utanför EU. Därför är det bra att ta reda på var företaget finns. Även om företaget skriver på svenska på webbplatsen är det inte säkert att företaget faktiskt finns i Sverige.

Var företaget finns brukar framgå av villkoren. Se om du kan hitta kontaktuppgifter och adress till företaget.

Så länge ett utländskt företag vänder sig till svenska konsumenter, bör svensk lag gälla. Om ett företag skriver på svenska eller anger priser i svenska kronor, anses de rikta sig till svenska konsumenter.

Men även om svensk lag ska gälla, är det inte säkert att ett utländskt företag följer Allmänna reklamationsnämndens (ARN) rekommendationer vid en tvist. Därför är det bra att tänka på varifrån du handlar.

Läs mer om köp utanför EU

Källa: ECC SverigeKonsumentverket

Granskad: 14 februari 2022

Denna webbplats är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014:2020). ECC Sverige är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och delfinansieras av europeiska unionen.