Fynda säkert och smart på rea

Nyhet: Publicerad 14 november 2023

Att handla på rea kan vara ett bra sätt att spara pengar. Med hjälp av Konsumentverkets fem tips kan du fynda smart och säkert och bli ett reaproffs.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

1. Jämför priser

Försök att hålla koll på priser över tid och jämför med hjälp av prisjämförelseverktyg på nätet. Företag som visar att de sänkt priset på en vara på nätet är skyldiga att ange det lägsta priset som produkten haft de senaste 30 dagarna före prissänkningen. Samma gäller om priset har sänkts gradvis. Läs mer om priser

2. Kolla upp om du kan ångra dig

Kolla om du har rätt att ångra, lämna tillbaka eller byta det du köpt. Om du handlar på nätet har du nästan alltid 14 dagars ångerrätt. I butik erbjuds du ofta bytesrätt eller öppet köp, men det är frivilligt för butiken att göra det.

Läs mer om ångerrätt

Läs mer om bytesrätt och öppet köp

3. Kolla upp företaget

När du handlar på nätet – kolla upp i vilket land företaget finns och att det finns mejladress eller telefonnummer till företaget. Finns det bara ett kontaktformulär kan det vara en varningssignal om att företaget är oseriöst. Var uppmärksam om det säljs märkesvaror till mycket lägre priser än på andra sidor. Det kan då handla om piratkopior. Ibland beskriver konsumenter att de inte får någon vara alls. Du har ett starkare skydd när du handlar från ett företag inom EU när det gäller att kunna klaga, ångra dig och att produkten ska vara säker. Kolla även upp vad andra konsumenter säger om företaget.

Läs mer om hur du kollar upp företaget

4. Ta reda på var varan kommer från

Företag som säljer varor på nätet har inte alltid ett eget lager, utan vidarebefordrar din beställning till en annan leverantör. Varan skickas ofta direkt från fabrik, till exempel från Asien till dig, så kallad dropshipping. Det finns risk att du måste betala extra avgifter i form av tull och frakt. Ibland kan det också svårt att få tag på företaget om du vill utnyttja ångerrätten eller reklamera. Har du handlat på faktura eller med kreditkort skyddas du lite extra. Då kan du istället vända dig mot kreditgivaren för att ställa krav. Detta kallas invändningsrätt.

Läs mer om dropshipping

Läs mer om invändningsrätt

5. Handla det du har råd med

Handlar du via nätet blir du ofta erbjuden olika sätt att betala och att dela upp betalningen. Det som ska bli ett fynd riskerar att bli en dyr affär med ränta och avgifter som läggs på. Om du inte har råd nu, har du verkligen råd sen? Det finns även en risk att ryckas med av rea och handla mer än det du behöver. Planera inköpen och bestäm innan vad du ska handla.

Läs mer om privatekonomi

Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen. Konsument Europa är en del av Konsumentverket och medfinansieras av EU.