Fynda på rea – genomtänkt och tryggt
Nyhet: Publicerad 14 november 2022
Att handla på rea kan vara ett bra sätt att spara pengar på. Med hjälp av Konsumentverkets fem tips kan du fynda tryggt och säkert och bli ett reaproffs.
Samarbete:Denna sida är en del av Europeiska unionens konsumentprogram (2014-2020).
1. Jämför priser
Försök att hålla koll på priser över tid och jämför priser med hjälp av prisjämförelseverktyg på nätet. Nya regler säger att ett företag som visar att de har sänkt priset på en vara är skyldiga att ange det lägsta priset som produkten har haft de senaste 30 dagarna före prissänkningen. Samma gäller om priset har sänkts gradvis. Förhoppningen är att regeländringen ska sätta stop för fejkreor. Läs mer om priser
2. Kan du ångra dig?
Kolla om du har rätt att ångra, lämna tillbaka eller byta det du har köpt. Den informationen hittar du i köpvillkoren. Om du handlar på nätet har du nästan alltid 14 dagars ångerrätt. I butik erbjuds du ofta bytesrätt eller öppet köp, men det är frivilligt för butiken att göra det.
Läs mer om bytesrätt och öppet köp
3. Kolla upp företaget
När du handlar på nätet – kolla upp i vilket land företaget finns och att det finns mejladress eller telefonnummer till företaget. Finns det bara ett kontaktformulär kan det vara en varningssignal om att företaget är oseriöst. Du har ett starkare skydd när du handlar från ett företag inom EU när det gäller att kunna klaga, ångra dig och att produkten ska vara säker. Kolla även upp vad andra konsumenter säger om företaget.
Läs mer om hur du kollar upp företaget
4. Var kommer varan ifrån?
Företag som säljer varor på nätet har inte alltid ett eget lager, utan vidarebefordrar din beställning till en annan leverantör. Varan skickas ofta direkt från fabrik, till exempel från asien till dig, så kallad dropshipping. För dig kan det leda till extra avgifter, till exempel frakt och tull.
5. Handla medvetet
Handlar du via nätet blir du ofta erbjuden olika sätt att betala och att dela upp betalningen. Det som ska bli ett fynd riskerar att bli en dyr affär med ränta och avgifter som läggs på. Om du inte har råd nu – har du verkligen råd sen?
Det finns även en risk att ryckas med av rea och handla mer än det du behöver. Planera inköpen och bestäm innan vad du ska handla.
Källa: Konsumentverket
Denna webbplats är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014:2020). ECC Sverige är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och delfinansieras av europeiska unionen.