Öppet köp och bytesrätt

Lyssna

Öppet köp betyder att du kan lämna tillbaka en vara och få pengarna tillbaka. Bytesrätt betyder att du kan lämna tillbaka en vara och få en annan vara istället. Du kan aldrig kräva att få öppet köp eller bytesrätt. Det är butiken som bestämmer.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

Öppet köp och bytesrätt – tänk på det här

  • Butiken bestämmer om de ger dig öppet köp eller bytesrätt. Butiken bestämmer också reglerna för öppet köp eller bytesrätt.

  • Se till att du vet vad som gäller när du köper en vara och att det finns med på kvittot.

  • Spara kvittot.

Mer om öppet köp och bytesrätt

Det finns ingen lag som kräver att butiker måste erbjuda öppet köp eller bytesrätt. Butiker bestämmer själva om de erbjuder möjligheten att lämna tillbaka eller byta det du köpt.

Öppet köp

Öppet köp innebär att du kan lämna tillbaka en vara till butiken och få pengarna tillbaka.

Bytesrätt

Bytesrätt innebär att du får lämna tillbaka en vara till butiken och istället välja en annan vara. Du får alltså inte tillbaka pengarna.

Ibland kan butiken erbjuda dig ett tillgodokvitto om du vill byta varan vid ett senare tillfälle.

Det finns ingen lag som ger dig rätt till öppet köp eller bytesrätt. Öppet köp och bytesrätt är frivilligt för butiken att erbjuda. Butikerna bestämmer därför själva vilka villkor som ska gälla.

Som regel ska varan vara oanvänd. Men det kan också vara så att du till exempel inte får lämna tillbaka eller byta varan om du har öppnat förpackningen eller tagit bort lapparna.

Butikerna får bestämma hur lång tid du har på dig att byta eller lämna tillbaka det du köpt. Vissa butiker erbjuder till exempel öppet köp i ett fåtal dagar medan andra upp till ett år.

Ibland förväxlas öppet köp och bytesrätt med ångerrätt, men det är olika saker.

Ångerrätt är en rättighet du har om du köper något på distans, alltså utan att träffa företaget. Det gäller till exempel om du handlar på nätet eller av en telefonförsäljare. Du har även ångerrätt om du köper något utanför ett företags affärslokaler, till exempel om företaget kommer hem till dig. Ångerrätten styrs av en lag och är inget företagen kan besluta om själva.

När du handlar i butik har du aldrig ångerrätt. Det finns heller ingen lag som kräver att butiker måste erbjuda öppet köp eller bytesrätt. Butiker väljer själva om de erbjuder möjligheten att lämna tillbaka eller byta det du köpt.

Mer om ångerrätt

Om det är fel på varan har du alltid rätt att reklamera den, alltså klaga på felet. Det gäller oavsett om du har öppet köp eller bytesrätt.

Så här reklamerar du

Källa: ECC SverigeKonsumentverket

Granskad: 18 augusti 2023

Denna webbplats är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014:2020). ECC Sverige är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och delfinansieras av europeiska unionen.