Öppet köp och bytesrätt

Lyssna

Öppet köp betyder att du kan lämna tillbaka en vara till butiken och få pengarna tillbaka. Bytesrätt betyder att du kan lämna tillbaka en vara och få en annan vara i stället. Du kan aldrig kräva att få öppet köp eller bytesrätt. Det är butiken som bestämmer.

Samarbete:Denna sida är en del av Europeiska unionens konsumentprogram (2014-2020).

Innan du läser

Har du handlat på nätet och undrar om du kan ångra köpet?

Kontrollera om du har ångerrätt

Tänk på det här

  • Butiken bestämmer om de ger dig öppet köp eller bytesrätt. Butiken bestämmer också reglerna för öppet köp eller bytesrätt.

  • Se till att du vet vad som gäller när du köper en vara och att det finns med på kvitto.

  • Spara kvittot.

Det här gäller för öppet köp och bytesrätt

Öppet köp

Erbjuder butiken öppet köp på en vara innebär det att du har rätt lämna tillbaka varan till butiken, inom angiven tidsperiod, och få pengarna tillbaka.

Bytesrätt

Om det är bytesrätt på en vara har du rätt lämna tillbaka varan till butiken under tiden för bytesrätten och välja en annan vara i stället.

Ibland blir du erbjuden ett tillgodokvitto när du vill byta varan. Då kan du köpa en ny vara i samma butik, men vid ett senare tillfälle. Du får alltså inte tillbaka dina pengar som du får vid öppet köp.

Det finns ingen lag som ger dig rätt till öppet köp eller bytesrätt. Öppet köp och bytesrätt är frivilligt för butiken att erbjuda, vilket också betyder att butiken kan bestämma vilka regler som ska gälla. Det innebär att en del butiker till exempel kan erbjuda 30 dagars öppet köp eller mer medan andra inte erbjuder öppet köp alls.

Butiker kan också ha bestämmelser som säger att du till exempel inte får lämna tillbaka eller byta varan om du har öppnat förpackningen. Vissa butiker har även villkor som säger att när du har betalat med kort måste samma kort användas om du vill använda öppet köp och få pengarna tillbaka.

Ibland förväxlas öppet köp med ångerrätt, men det är två olika saker.

Ångerrätt är en rättighet du har om du köper något på distans, det vill säga utan att träffa företaget. Det gäller alltså om du till exempel handlar på nätet eller av en telefonförsäljare. Du har även ångerrätt om du köper något utanför ett företags affärslokaler, till exempel om företaget kommer hem till dig. Ångerrätten styrs av en lag och är inget som företagen kan besluta om själva.

När du handlar i butik har du aldrig ångerrätt. Det är vanligt att butiker erbjuder öppet köp eller bytesrätt för att ge dig en möjlighet att lämna tillbaka det du har köpt. Men det finns ingen lag som kräver att butiker måste erbjuda öppet köp eller bytesrätt.

Om det är fel på varan du har köpt har du alltid rätt att reklamera den, alltså klaga på felet. Det gäller oavsett om du har köpt varan med öppet köp eller bytesrätt eller inte.

Läs mer om hur du reklamerar här

Källa: ECC SverigeKonsumentverket

Granskad: 3 april 2020

Denna webbplats är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014:2020). ECC Sverige är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och delfinansieras av europeiska unionen.