Granskning bekräftar: Många kundomdömen på nätet skapar tvivel

Nyhet: Publicerad 21 januari 2022

Lyssna

Mer än varannan sajt på nätet använder kundomdömen som kan strida mot EU-rätten. Det bekräftar en granskning som EU:s konsumentmyndigheter har gjort. Men som konsument finns det flera sätt som du kan göra för att minska risken att bli lurad.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

Du undrar säkert om du kan lita på kundomdömena du ser på nätet. Kommer omdömena från människor som verkligen har använt produkten eller tjänsten? Det har Konsumentverket och andra konsumentmyndigheter runtom i EU undersökt genom att granska hundratals webbsajter.

Dystra resultat

I granskningen har myndigheterna bland annat tittat på vad företagen gör för att förhindra fejkade betyg och om betalda omdömen är förbjudet eller inte. Den dystra verkligheten visade att över hälften av webbsajterna använder kundomdömen som kan strida mot EU-rätten. Dessutom saknar majoriteten av webbsajterna information om hur man förhindrar fejkade omdömen. Konsumentmyndigheterna i respektive EU-land ska nu ta ställning till om företagen ska åtgärda bristerna, samt vilka företag det i så fall gäller.

Vad kan du egentligen lita på som konsument?

Vill du ta reda på om webbsajten är seriös kan du kolla om företaget finns på sociala medier, där omdömen och kommentarer kan finnas. Kundomdömen på företages egen webbplats är sällan kritiska och kan dessutom ofta vara falska, som granskningen har bekräftat. Innan du köper något på nätet, kolla även om det: • finns ordentliga kontaktuppgifter till företaget • vad totalpriset, leveransvillkoren och betalningsvillkoren är, innan du handlar • finns möjlighet att ångra köpet. Handlar du utanför EU är det inte säkert att du har ångerrätt Var alltid försiktig innan du lämnar ut dina kortuppgifter.

Mer information för säkrare köp på nätet hittar du på vår webbplats

Pressmeddelandet om granskningen finns på Konsumentverkets webbplats

Denna webbplats är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014:2020). ECC Sverige är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och delfinansieras av europeiska unionen.