Prenumeration på produkter och tjänster

Många företag erbjuder möjlighet att abonnera eller prenumerera på olika former av produkter och tjänster. Tyvärr lockas många konsumenter genom billiga erbjudanden in i snåriga avtal. Många avtal är svåra att säga upp. Det kan bli dyrt för dig som konsument.

Kontaktannonsering på internet, så kallade dejtingsajter, är en populär tjänst som många tecknar ett abonnemang på. Det är också vanligt att teckna abonnemang på till exempel vitaminer och hälsoprodukter, medlemskap på träningsanläggningar, prenumerationer på tidningsmagasin och antivirusprogram. Ofta tecknas prenumerationen när företagen har kampanjer med ett lågt pris.

Skyldighet att påminna om automatisk förlängning av avtal

En prenumeration på exempelvis en dejtingsajt kan innebära att du blir bunden av avtalet under en längre tid. Därför behöver du ta reda på produktens pris och prenumerationens villkor innan du tackar ja till erbjudandet.

Företag måste numer påminna dig inför en förlängning av avtalet och säga att avtalet kommer att förlängas om du inte säger upp det. Påminnelsen från företaget måste vara skriftlig och skickas till dig senast en månad före tiden då avtalet senast måste sägas upp. Om företaget inte påminner dig har du rätt att säga upp avtalet.

Rätten att säga upp avtalet gäller dock inte om det finns särskilda bestämmelser om automatisk förlängning i andra lagar eller om uppsägningstiden på ditt abonnemang är kortare än tre månader.