Bytesrätt

Att ha bytesrätt innebär att du kan lämna tillbaka en vara som du har köpt och välja en annan i stället.

Bytesrätt är frivilligt

Det finns ingen lag som säger att du har bytesrätt. Bytesrätt är frivilligt att erbjuda vilket betyder att butikerna själva bestämmer sina regler.

Butiken kan exempelvis ha bestämmelser som säger att du inte får lämna tillbaka varan om du öppnat förpackningen eller tagit bort en försegling. Tänk på att alltid fråga butiken vad som gäller.  

Du får inte pengarna tillbaka vid bytesrätt

Ibland blir du erbjuden ett tillgodokvitto när du vill byta varan. Då kan du köpa en ny vara i samma butik, men vid ett senare tillfälle. Du får alltså inte tillbaka dina pengar som du får vid öppet köp.

Du har rätt att reklamera en felaktig vara

Om det är fel på varan du köpt har du rätt att reklamera den, alltså klaga på felet, oavsett om du har bytesrätt eller inte.

Ibland använder butiker uttryck som "Reavaror bytes ej". En sådan skrivelse påverkar inte din rätt att klaga på fel. Även reavaror kan reklameras om de är felaktiga.

När du reklamerar i stället för att köpa nytt sparar du pengar och kan bidra till en bättre miljö. Företagen får chansen att rätta till felen och får en skjuts i rätt riktning att tillverka och sälja bättre varor och tjänster.

Läs mer om hur du reklamerar i klagoguiden