Frågor och svar | Kategori: Andra områden

Har jag inte alltid 30 dagar på mig att betala?

Lyssna

Fråga från konsument:

Jag har fått en faktura där det står att jag måste betala inom 10 dagar. Har man inte alltid 30 dagar på sig?

Elise Andersson

Svar:

Erika
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Elise,

Nej, det finns ingen lag som bestämmer hur många dagar du har på dig att betala en faktura.

Företag kan välja sina betalningsvillkor och du godkänner dem när du väljer att handla av företaget. Du ska därför alltid läsa igenom villkoren innan du köper en vara eller en tjänst. Du måste betala när företaget begär det, under förutsättning att du har fått det som du har köpt.

Sammanfattningsvis är det alltså inte fel av ett företag att ha betalningsvillkor på 10 dagar.

Vänligen

Erika
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Hej! Jag fick en faktura via e-post som var daterat 2 veckor innan den skickades, eftersom den var felaktig skickade en ny som var daterad samma datum, båda med 30 -dagars betalningstid. Även denna andra fakturan var felaktig och då kom det en kredit samt en ny med 10-dagars betalningstid. Får man "bakdatera" en faktura som skickas med e-post och får betalningsvillkoren ändras i en ny faktura?

Eva Knutsson

Svar:

Hanna
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Eva,

När du väljer att köpa en vara eller en tjänst av ett företag godkänner du samtidigt deras betalningsvillkor. Om det står i villkoren att du har 30 dagars betalningstid kan du också argumentera för att du ska ha det på den korrekta fakturan som skickats till dig.

Om du har fått två felaktiga fakturor innan den rätta fakturan har skickats till dig bör detta inte ändra på de betalningsvillkor som du har på den tredje, och rätta, fakturan.

Om du vill ha mer vägledning som rör betalningar
Du kan kontakta vår samarbetspartner Konsumenternas Bank- och finansbyrå om du vill ha mer vägledning. De ger oberoende vägledning i frågor som rör bank- och finansfrågor. Vägledningen är kostnadsfri.

Du når dem genom deras kontaktformulär eller på telefonnummer 0200-22 58 00, vardagar mellan 9.00 och 12.00.

Till Konsumenternas Bank och finansbyrås webbplats

Vänligen

Hanna
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Kan ett företag ändra betalningsvillkor från 30 dagar till 10 eller 15 dagar utan att meddela mig det? Upptäckten gjordes när fakturan dök upp, och det helt plötsligt är 15 dagars betalningsvillkor på den.

Maria Larsson

Svar:

Cecilia
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Maria,

Nej de bör inte kunna ändra detta, om det inte framgår i deras villkor. Huvudregeln är att avtal ska hållas.

Kontakta företaget och argumentera för att du bör ha 30 dagars betalningsfrist.

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Ni skriver: ”Du ska alltid läsa igenom villkoren innan du köper en vara eller en tjänst. Du måste betala när företaget begär det, under förutsättning att du har fått det som du har köpt.”
Men vad gäller om företaget inte har några villkor angivna på sin sajt?

Annie

Svar:

Hanna
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Annie,

Tack för din fråga!

Om det inte finns några betalningsvillkor på företagets hemsida måste du kontakta företaget och fråga efter dessa. Du är alltid skyldig att betala för det som du har köpt och därför måste du också begära uppgifter så att du kan göra det.

Något som kan vara bra att veta är att om det inte stod något innan du gjorde köpet om när du senast ska betala fakturan är du inte skyldig att betala dröjsmålsränta och påminnelseavgift om den kommit bort eller nått dig sent.

Vänligen

Hanna
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Min veterinär beställde vaccin till min hund som skickades direkt till mig. Jag såg aldrig något avtal eller varifrån det beställdes. På fakturan som följde stod det 14 dagar. Jag betalade efter 17 dagar. Har företaget nu rätt att ta ut ränta och påminnelseavgift ? ( påminnelsen kom 6 dagar efter min betalning) Mvh Inger

Inger

Svar:

Emma
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Inger!

Vi kan aldrig ge svar på vad som gäller i det enskilda fallet. Men om du har godkänt företagets avtalsvillkor och det framgår däri att betalningstiden är 14-dagar så är du bunden till detta.

Kommunal konsumentvägledning
Ett tips är att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det skulle behövas.

Sök din kommunala konsumentvägledning här

Vänligen

Emma
Vägledare, Hallå konsument

Fråga från en konsument

Hej,
På ett köp jag gjort har jag inte fått någon faktura inom avtalad tid. När jag väl får fakturan har företaget fört på en påminnelseavgift. Kan ett företag hoppa över att skicka fakturan och skicka påminnelseavgiften samtidigt som förata fakturan? Är det jag eller säljaren som ska bevisa att jag inte fått/fått den ursprungliga fakturan?

Janne

Svar:

Hanna
Vägledare,
Hallå konsument

Hej Janne,

Om du inte betalar din faktura i tid kan företaget skicka en ny faktura och lägga på en påminnelseavgift. Påminnelseavgiften ska finnas med i avtalet och får inte vara mer än 60 kronor. Företaget får bara kräva påminnelseavgift en gång.

Företaget måste dock kunna visa att de har skickat ut en första faktura om de ska ha möjlighet att ta ut en påminnelseavgift.

Mer om regler för fakturor och påminnelser

Vänligen

Hanna
Vägledare, Hallå konsument

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Vi svarar dig oftast inom 48 timmar

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor