Båtbolag i konkurs

Lyssna

Om båtbolaget går i konkurs kan det vara svårt att få tillbaka pengarna för resan. Har du betalat resan med ett kreditkort eller via faktura kan du kräva återbetalning från kreditgivaren.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

Innan du läser

Om båtresan är en del i en paketresa ska du istället läsa mer på sidan för paketresor. Det gäller exempelvis kryssningar eller andra båtresor som varar mer än 24 timmar eller omfattar en övernattning, där aktiviteter ombord på båten är huvudsyftet med resan.

Till informationen om paketresor

Det här gäller för dig som konsument

Om båtbolaget har gått i konkurs är det tyvärr svårt att få ersättning från konkursboet för resan som inte blev av. Ett konkursbo har ofta andra skulder som prioriteras högre än en skuld till dig som konsument. Därför är chansen att få ersättning inte speciellt stor.

Kontakta konkursförvaltaren om du vill prova att rikta krav mot konkursboet. Du måste framföra dina krav skriftligen. Det ska tydligt framgå vilka krav du har på bolaget. Ta kopior av alla kvitton på de kostnader och utlägg du har haft till följd av det som inträffat. Om du ska kräva återbetalning för en resa som inte har blivit av måste du alltså bifoga ett kvitto eller en bekräftelse på själva köpet av båtresan.

Om du har betalat resan med ett kreditkort eller genom faktura, kan du ha möjlighet att få tillbaka pengarna från din bank genom en reklamation (invändningsrätt).

När du betalar på kredit skyddas du nämligen av konsumentkreditlagen som ger dig möjlighet att ställa samma krav på kreditgivaren (banken) som på säljaren (båtbolaget). Ta i så fall kontakt med banken och förklara att du vill använda invändningsrätten i konsumentkreditlagen.

Det finns försäkringar som kan skydda dig mot bolagskonkurser.

Om du har tecknat en reseförsäkring kan du vända dig till ditt försäkringsbolag för att få veta om din försäkring omfattar konkursskydd.

Om du har tecknat en försäkring mot bolagskonkurs får du vända dig till det ställe där du tecknade försäkringen. Tänk på att alltid läsa villkoren noga så du vet vad som ingår i försäkringen.

Källa: ECC SverigeKonsumentverket

Granskad: 10 februari 2022

Denna webbplats är en del av Europeiska Unionens Konsumentprogram (2014:2020). ECC Sverige är en del av Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument och delfinansieras av europeiska unionen.