Båtbolag i konkurs

Går båtbolaget i konkurs kan det vara svårt att få tillbaka pengarna för resan. Har du betalat resan med ett kreditkort eller via faktura kan du kräva återbetalning från kreditgivaren.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

Innan du läser:

Är båtresan en del i en paketresa? Då ska du istället läsa på sidan för paketresor. Det gäller exempelvis kryssningar eller andra båtresor som varar mer än 24 timmar eller omfattar en övernattning, där aktiviteter ombord på båten är huvudsyftet med resan.

Läs om paketresor

Det här gäller för dig som konsument

Har båtbolaget gått i konkurs är det tyvärr svårt att få ersättning från konkursboet för resan som inte blev av. Ett konkursbo har ofta andra skulder som prioriteras högre än en skuld till dig som konsument. Därför är chansen att få ersättning inte speciellt stor.

Kontakta konkursförvaltaren om du vill prova att rikta krav mot konkursboet. Du måste framföra dina krav skriftligen. Det ska tydligt framgå vilka krav du har på bolaget. Ta kopior av alla kvitton på de kostnader och utlägg du har haft till följd av det som inträffat. Ska du kräva återbetalning för en resa som inte blivit av måste du alltså bifoga ett kvitto eller en bekräftelse på själva köpet av båtresan.

Har du betalat resan med ett kreditkort eller genom faktura, kan du ha möjlighet att få tillbaka pengarna från din bank genom en reklamation (invändningsrätt).

När du betalar på kredit skyddas du nämligen av konsumentkreditlagen som ger dig möjlighet att ställa samma krav på kreditgivaren (banken) som på säljaren (båtbolaget). Kontakta i så fall banken och förklara att du vill använda invändningsrätten i konsumentkreditlagen.

Mer om invändningsrätt

Det finns försäkringar som kan skydda dig mot bolagskonkurser.

Har du tecknat en reseförsäkring kan du vända dig till ditt försäkringsbolag för att få veta om din försäkring omfattar konkursskydd.

Har du tecknat en försäkring mot bolagskonkurs får du vända dig till det ställe där du tecknade försäkringen. Tänk på att alltid läsa villkoren noga så du vet vad som ingår i försäkringen.

Källa: Konsument EuropaKonsumentverket

Granskad: 10 februari 2022

Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen. Konsument Europa är en del av Konsumentverket och medfinansieras av EU.