Anlita hantverkare

När du ska renovera hemma kan du behöva anlita en hantverkare. En del arbeten får du enligt lag inte göra själv. Om du skulle utföra el- och VVS-arbeten själv kan det bli försäkringsproblem om det skulle uppstå en skada.

När du ska anlita en hantverkare eller entreprenör för att få en tjänst utförd så skyddas du av konsumenttjänstlagen. Trots skyddet är det viktigt att du själv kollar upp en del saker i förväg. Kontrollera till exempel alltid hantverkarens referenser. Då kan du kika på arbeten som hantverkaren utfört tidigare.

F-skatt eller A-skatt

När du anlitar en hantverkare ska du kontrollera att hen har F-skatt. Det kan stå i avtalet eller på fakturan. Det viktiga är att det finns en skriftlig uppgift om det. Om hantverkaren har A-skatt ses du som arbetsgivare. Det innebär att du är skyldig att dra av skatt och betala arbetsgivaravgift och försäkringar.

Kontrollera om företaget är godkänt för F-skatt, är registrerat för moms och som arbetsgivare på Skatteverkets webbplats

ROT-avdrag

Du kan göra ROT-avdrag för hantverkarens arbetskostnad om hantverkaren har F-skattsedel. Fullständig information om vad som gäller ROT-avdrag har Skatteverket.

Om ROT-avdrag på Skatteverkets webbplats

Kontrollera hantverkaren

Kontrollera om hantverkaren har skulder genom att kontakta Kronofogden eller Skatteverket. Be hantverkaren om försäkringsbevis och intyg på att hen är behörig.

Skriftligt avtal förhindrar missförstånd

Se till att det alltid finns ett skriftligt avtal för arbetet. Om du är missnöjd med hantverkarens arbete är det lättare för dig att få rätt om det finns ett skriftligt avtal. I avtalet skriver ni ner vilket arbete som ska utföras och till vilket pris. Skriv även med hur tilläggsarbeten hanteras.

På omboende.se finns avtalsmallar du kan använda

Pris och betalning

Innan arbetet börjar är det viktigt att ni är överens om hur och när arbetet ska betalas. Ska det vara ett fast pris, en ungefärlig prisuppgift eller ett löpande pris? Moms ska ingå i priset. Ni ska också vara överens om vem som står för material, el, resor och städning. Fråga även hantverkaren om tjänsten omfattas av ångerrätt.

Betala inte i förskott

Betala inte i förskott. Om du inte är nöjd med det arbetet som utförts har du rätt att hålla inne pengarna som det kostar att fixa till felen. 

Om du har fått en faktura där hantverkaren tagit betalt för arbete som inte är utfört ännu kan du bestrida den delen av fakturan. Det betyder att du håller inne med betalningen för den delen av fakturan som gäller arbetet som inte är utfört. Du kan också bestrida fakturan eller hålla inne med betalningen om arbetet utförts på ett felaktigt sätt. Observera att du alltid måste betala för det arbete som är utfört och korrekt.

Renovera ekonomiskt och miljösmart

Att renovera är resurskrävande för både plånbok och miljö. Så tänk efter innan du river ut det gamla och ställ dig frågan om du faktiskt måste renovera och i så fall hur mycket. I nästa steg kan du tänka på vad och hur du kan återvända det du byter ut. 

Tips på hur du renoverar ekonomiskt och klimatsmart

Ladda ner och läs mer om vad du kan tänka på när du anlitar en hantverkare

Mer om att anlita hantverkare hittar du på omboende.se

Hjälpte artikeln dig?