Fakturabetalning

Att betala mot faktura är vanligt på internet. Det är också i många fall det säkraste betalningsalternativet eftersom du då får varan innan du betalar för den.

En del betalningssätt på internet innebär att du betalar varan innan du får den. Exempel på fakturabetalningar på nätet är Klarna och Qliro.

Om du betalar för en vara innan du har fått den förlorar du ditt bästa ”påtryckningsmedel” mot företaget, det vill säga att hålla inne med betalningen om varan inte kommer i tid eller om varan är fel på något sätt. 

Det finns många företag som inte erbjuder faktura som betalningsmetod. Om du vill handla från ett annat land än Sverige har du ofta inte möjlighet att betala mot faktura.

Lyssna på Hallå konsuments podd om fakturaköp

Kan tillkomma en fakturaavgift

De företag som använder fakturor lägger ofta på en avgift för fakturan. Ta reda på hur stor den avgiften är, innan du bestämmer dig för om du vill betala mot faktura. Avgiften ska framgå när avtalet om fakturabetalning ingås. Du måste betala fakturaavgiften om den har avtalats, men företaget kan inte lägga på en fakturaavgift i efterhand.

Ansvar att betala i tid

Du ska också kontrollera hur företaget tänker skicka fakturan till dig – om det är via e-post eller vanlig post. Kontrollera att dina kontaktuppgifter stämmer och när fakturan senast ska vara betald. Datumet för när företaget senast ska ha din betalning kallas för förfallodag. Oavsett om du får en faktura eller inte, har du ett ansvar att se till att fakturan betalas i tid. Om du inte fått någon faktura bör du kontakta företaget för att se vad som kan ha hänt.

Skulle du få ett inkassokrav, trots att du har betalat fakturan, behöver du kontakta företaget och inkassobolaget. Genom ett kontoutdrag kan du då bevisa att fakturan är betald. Du ska alltså inte ignorera kravet trots att betalning är gjord och du måste själv ta kontakten.

Kvitton och fakturor

För att kunna reklamera bör du spara kvitton och fakturor i tre år. För fakturor räcker det att du kan få ut information om dem via Internetbanken.