Eventuell strejk på flygplatser – detta gäller om du drabbas

Nyhet: Publicerad 29 juni 2023

Måndagen den 3 juli kan det bli strejk bland säkerhetspersonal på flera flygplatser i landet, vilket kan leda till att resenärer missar sina flyg. Vi hjälper dig med information kring vad som gäller om du inte kan resa som planerat.

Strejken blåstes av 30/6.

Din rätt till ersättning för inställt flyg vid en eventuell strejk styrs av vilken typ av resa du gör. Reglerna ser olika ut om det är en paketresa du bokat eller om du flyger reguljärt.

Detta gäller vid en vanlig flygresa (reguljärflyg)

Den EU-förordning som finns om resenärers rättigheter vid förseningar gäller bara om det är flygbolaget som ställt in flyget. Om ditt flyg ställs in av flygbolaget har du bland annat rätt att välja mellan ombokning och återbetalning.

Om du missar ditt flyg eller inte kan checka in ditt bagage på grund av den eventuella strejken har du alltså inte automatiskt rätt till återbetalning eller ombokning. Beroende på vilken typ av biljett du bokat kan det vara bra att kontakta flygbolaget för att se om du har rätt till om- eller avbokning.

Detta gäller vid en charter-/paketresa

När du köper en paketresa är du skyddad av paketreselagen. Om du därför inte kan flyga som planerat eller om flyget ställs in ska du så snart som möjligt kontakta arrangören för mer information om hur de planerar att lösa din situation. Arrangören kan också ställa in hela resan. Du ska få information om det så snart som möjligt och du har rätt till full återbetalning inom 14 dagar.

Om du betalat resan med kreditkort/faktura

Du skyddas av konsumentkreditlagen och har möjlighet att kräva återbetalning från kreditgivaren/banken om flygbolaget eller paketresearrangören inte betalar tillbaka. Ta kontakt och förklara att du vill använda dig av invändningsrätten i konsumentkreditlagen.

Hos vår samverkanspartner konsumenternas.se finns mer information om rätt till ersättning från banken vid kreditköp

För mer information om dina rättigheter kan du läsa i vårt inlägg i Frågor och Svar