Om du upptäcker något fel med djuret har du rätt att reklamera, alltså klaga till säljaren. Det kan till exempel handla om att hästen är skadad, hunden inte är avlad som du blivit lovad eller att något annat inte stämmer utifrån vad ni kommit överens om.
Du kan klaga på alla fel som visar sig, men säljaren ansvarar bara för felet om det är ursprungligt. Ett ursprungligt fel är ett sådant som fanns redan när du tog emot djuret.
Ett ursprungligt fel behöver inte visa sig direkt. Ett fel som visar sig inom sex månader räknas som ursprungligt om inte säljaren kan bevisa något annat. Ett fel som visar sig inom sex månader är alltså säljarens ansvar att åtgärda eller ersätta.
Om felet visar sig senare än sex månader behöver du kunna bevisa att felet fanns redan när du tog emot djuret för att ställa krav på åtgärd eller ersättning från säljaren.
Vad kan du kräva av säljaren vid fel?
I första hand kan du, om det är möjligt, kräva att säljaren åtgärdar felet. Det kan till exempel handla om att säljaren betalar för veterinärbesök. Säljaren kan också ge dig ett nytt djur utan fel eller skador. Det kanske inte är möjligt varken för dig eller säljaren, men det kan vara ett alternativ om det skulle gå.
I andra hand kan du kräva att få avdrag på priset. Avdraget ska motsvara felet och djurets värdeminskning på grund av felet. Detta kan bli aktuellt om det till exempel inte går att åtgärda felet hos en veterinär.
Om felet är allvarligt och av väsentlig betydelse för dig kan du kräva att få häva köpet. En hävning betyder att du lämnar tillbaka djuret och får pengarna tillbaka.
Ersättning för kostnader
Om du får extra kostnader på grund av ett ursprungligt fel på djuret kan du begära skadestånd från säljaren. Skadestånd betyder att du kräver ersättning för de faktiska kostnader du drabbats av på grund av felet. Det kan till exempel vara veterinärvård och kostnad för extra resor med djuret.