Mobilt internet

Tänk igenom hur du använder nätet innan du väljer mobilt internetabonnemang. Det kan löna sig eftersom operatörerna har olika priser för sina tjänster.

Ett abonnemang innebär oftast att du får en räkning hemskickad i efterhand – du ringer först och betalar sen. Olika operatörer erbjuder olika abonnemang till olika priser. Därför är viktigt att du förstår skillnaderna mellan abonnemangen för att avgöra vilket alternativ som är bäst för dig.

Här följer en lista med några goda råd till dig som ska skaffa mobilt internetabonnemang och ska jämföra operatörernas erbjudanden:

Dina surfvanor

Tänk på vad du använder din uppkoppling till. Vilka datamängder laddar du ner och vilken hastighet anser du att du behöver? Om du lyssnar på webbradio och musik, ser film och skickar bilder har du behov av en större datamängd än om du mest skickar mejl. Mobila bredbandsabonnemang innehåller ofta en maxgräns, det vill säga att du får surfa en viss mängd per månad.

Med mobilt bredband är det särskilt svårt att på förhand veta vilken hastighet man faktiskt får, det kan exempelvis bero på hur många som surfar samtidigt i området.

Täckning

Undersök om du har täckning i det område där du ska använda bredbandet. Operatörerna har täckningskartor på sina webbplatser som kan vara till hjälp. Vissa operatörer ger dig också möjlighet att testa täckningen.

Kostnader

Kontrollera vad du måste betala varje månad. Vad blir den totala kostnaden under bindningstiden?

Avtalsvillkor

Vad är bindningstiden? Vad är uppsägningstiden? Finns det maxgräns, även kallad begränsning, för din surf?

Kundtjänst

Kontrollera att operatörens kundtjänst är enkel att nå via exempelvis telefon, webb, e-post och chatt.

Översikt över att teckna avtal för bland annat mobilt internet på Telekområdgivarnas webbplats

Testa hastigheten på ditt mobila internetabonnemang på Bredbandskollen.se