Bluffmejl/bluff-sms

Har du fått ett mejl eller ett sms som du tycker ser konstigt ut? Var i så fall försiktig med att öppna det. Var också extra försiktig med att ladda ner okända filer som bifogats i mejl.

De flesta brukar få bluffmejl ibland. Ofta handlar det om att någon försöker lura av dig dina kontouppgifter, inloggningar eller andra personuppgifter som sedan används för att utföra bedrägerier. Det kan även handla om någon försöker få dig att ladda ned en fil smittad med ett virus, eller så kanske de vill få dig att köpa något som nästan verkar vara gratis, men som egentligen är ett abonnemang.

En annan typ av mejlbluff som är vanligt förekommande är undersökningar där du som tack för din medverkan erbjuds att få köpa en dyr mobiltelefon till ett mycket lågt pris. Ofta utger sig avsändarna för att vara myndigheter eller seriösa företag.

Har du råkat lämna ifrån dig känsliga uppgifter?

Om du råkat lämna ifrån dig känsliga uppgifter såsom kortnummer eller inloggningsuppgifter till din internetbank ska du omedelbart kontakta banken och berätta om det. Du ska även spärra ditt kort om du lämnat ifrån dig kortuppgifterna till ett företag du inte handlat av.

Så ångrar du ett köp du gjort

Polisen har information om hur du skyddar dig från nätfiske (phishing)

På Polisens webbplats kan du även läsa om vanliga nätbluffar