Köpa på auktion

Det är bra att veta vilka rättigheter och skyldigheter du har innan du börjar lägga dina bud. Vid traditionella auktioner där du lägger bud på plats är du skyddad av konsumentköplagen, men du har ingen ångerrätt. För nätauktioner gäller även lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler.

Vid en traditionell slagauktion där du lägger bud på plats är du skyddad av konsumentköplagen, men du har ingen ångerrätt.

För nätauktioner gäller lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. När du handlar av ett företag vid en nätauktion gäller samma regler som vid annan e-handel. Du har bland annat ångerrätt och 14 dagar på dig att ångra ditt köp. Ångerrätt gäller dock inte vid sådana auktioner där det både går att vara fysiskt närvarande och att lägga bud genom distanskommunikation.

Begagnade varor säljs i befintligt skick

Att köpa begagnat innebär att samma nytta uppnås med mindre resurser och mindre miljöpåverkan.

Du får räkna med att begagnade varor har brister. På auktioner säljs allt begagnat i befintligt skick. Det innebär att du inte kan klaga i efterhand om varan har brister som du borde ha upptäckt. Men om varan är i sämre skick än vad du trodde med tanke på utropspriset kan det räknas som fel på varan.

Nya varor ska vara fria från brister

Du ska kunna räkna med att en vara är felfri om auktionsfirman säger att den är ny. Om en ny vara har brister ska auktionsfirman informera om det.

Du kan reklamera om det är fel på varan

Du ska kunna förvänta dig ett visst skick på varan utifrån hur gammal den är och vad den kostar. Varan bedöms efter utropspriset, inte det pris du betalar för den. Om varan inte är som du har förväntat dig kan du reklamera den hos auktionsfirman. Kontakta auktionsfirman och tala om att du inte är nöjd med varan och varför du anser att den är felaktig.

När du reklamerar i stället för att köpa nytt sparar du pengar och kan bidra till en bättre miljö. Företagen får chansen att rätta till felen och får en skjuts i rätt riktning att tillverka och sälja bättre varor och tjänster.

Mer information om reklamationsrätten

Reklamera hos auktionsfirman eller hos den egentliga säljaren

Ibland är auktionsfirman ombud för någon, till exempel ett dödsbo eller en privatperson. Då handlar det om så kallade förmedlingsköp. Vid förmedlingsköp, där den egentliga säljaren inte är näringsidkare, kan du välja om du vill reklamera hos auktionsfirman eller hos den som har anlitat firman. Om det är ett företag som har anlitat auktionsfirman så är det företaget du ska vända dig till.