Det här är en flerstegsguide och omfattar resor med olika färdsätt. Vi rekommenderar att du startar guiden från början för att få fullständig information om dina rättigheter.

Reguljär flygresa och konkurs

Om du köpt en vanlig reguljärbiljett och flygbolaget du ska flyga med går i konkurs finns det olika stora möjligheter att få tillbaka dina pengar. Dina möjligheter har att göra med på vilket sätt du betalat för biljetten. 

Betalat flygbiljetten med kreditkort

Om du har betalat flygbiljetten med kreditkort kan det, trots konkursen, finnas en möjlighet för dig att få tillbaka dina pengar. När du har handlat på kredit kan du, enligt konsumentkreditlagen, rikta samma krav mot kreditgivaren som mot säljaren. Vänd dig i första hand direkt till kreditgivaren och framställ dina krav. Om ni inte kommer överens kan du vända dig till Konsumenternas Bank- och finansbyrå för att få mer information och hjälp.

Till Konsumenternas Bank- och finansbyrås webbplats

Betalat flygbiljetten med annat kort än kreditkort

Om du handlat med kort, men inte på kredit, kan kortföretaget ha egna regler som ger rätt till ersättning. Kontakta kortföretaget och fråga vad som gäller för ditt kort.

Flyget ingår en paketresa

Om flygresan ingår som en del i en paketresa kan du vända dig till arrangören för att få hjälp.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller vid en konkurs om du köpt en paketresa

Krav till konkursförvaltaren

Du kan anmäla dina krav till flygbolagets konkursförvaltare. Anmälan ska vara skriftlig. Det ska tydligt framgå vilka krav du har på flygbolaget. Ta kopior av alla kvitton på kostnader och utlägg som du har haft till följd av det som inträffat. Bifoga kvittokopiorna tillsammans med din skriftliga anmälan. Det kan vara svårt att få pengar tillbaka från konkursförvaltaren.

Har du betalat resan med kort kan du ha rätt att få tillbaka dina pengar av kortföretaget. Läs mer under rubriken Betalat flygbiljetten med kreditkort och Betalat flygbiljetten med annat kort.

Försäkring mot bolagskonkurser

Det finns försäkringar som kan skydda dig mot bolagskonkurser. Om du har tecknat en försäkring mot bolagskonkurs, vänd dig till det ställe där du tecknade försäkringen. Tänk på att alltid läsa villkoren noga så du vet vad som ingår i försäkringen.

Hjälp av Utrikesdepartementet vid konkurs

Om bolaget du ska resa hem med går i konkurs när du är i ett annat land kan du hamna i svårigheter. Genom Utrikesdepartementet kan det finnas möjlighet att få låna pengar om du befinner dig i en nödställd situation. Behöver du pengar för att resa hem och du inte har tillräckligt med pengar på ditt bankkonto och dina anhöriga inte kan hjälpa dig, kan du få hjälp av ambassaden eller konsulatet. Observera att sådan hjälp är ett lån, som måste betalas tillbaka.

ARN prövar inte tvister vid konkurs

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, prövar inte tvister då företag har gått i konkurs.