Frågor och svar | Kategori: Fordon

Auto Lounge har gått i konkurs. Vad händer med mitt leasingavtal?

Fråga från konsument:

Jag har privatleasat en bil. Nu har jag läst att bilhandlaren, som jag hämtade bilen hos, har gått i konkurs. Vad händer med mitt leasingavtal?

Vanlig fråga till Konsumentverkets vägledning

Svar:

Erika
Vägledare,
Konsumentverket

Hej,

Börja med att undersöka ditt leasingavtal. Vem är leasinggivare? Det är med leasinggivaren som du ingått avtalet om leasing. Det är ofta ett finansbolag som är leasinggivare, inte bilhandlaren.

Har du ett serviceavtal knutet till leasingen behöver du också läsa vem som står på det. Ibland ingår det i leasingavtalet men det kan också ha köpts till extra, av till exempel bilhandlaren.

Har du ett serviceavtal med bilhandlaren kommer det att avslutas på grund av konkursen. Du är skyldig att se till att din leasingbil servas utifrån biltillverkarens instruktioner.

Kontakta leasinggivaren för att se om konkursen påverkar ditt avtal.

Har du ett krav mot bilhandlaren är det till konkursboet du kan vända dig för att ställa krav.

Mer om konkurs

Vänligen

Erika
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Hej,
Jag har en leasingbil som jag varje månad betalar för men nu när jag behöver serva bilen såg att firman som jag har avtal med dvs tagit bilen från har gått i konkurs , så jag vet inte hur ska jag gå tillvägga? Vilka rättigheter har jag som privatperson? Vart vänder jag mig till för att serva bilen? Har jag rätt att häva avtalet?
Mvh
Arto

Arto

Svar:

Viktoria
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Arto,

Tack för din fråga!

Som min kollega Erica svarat i tidigare inlägg måste du kontakta leasinggivaren, den bank som tillhandahåller leasingen, med dina frågor om leasingavtalet.

Auto Lounge har gått i konkurs. Vad händer med mitt leasingavtal?​​​

Kommunal konsumentvägledning
Ett tips är att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det skulle behövas.

Sök din kommunala konsumentvägledning här


Vänligen

Viktoria
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor