Frågor och svar | Kategori: Fordon

Orimligt lång tid på bilverkstad

Fråga från konsument:

Hej!
Jag lämnade in min bil på Toyota i Helsingborg i mitten av mars. Jag har under en period haft hyrbil men det blir dyrt i längden. Det har nu gått 3 månader och de har fortfarande inget svar när bilen kan vara klar. Deras svar är att det inte har reservdelarna. Jag bor på landet utan kommunala transportmedel så jag är beroende av bil. Vad har jag för rättigheter? MVH Eva

Eva

Svar:

Viktoria
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Eva,

Tack för din fråga!

Du kan inte kräva att verkstaden ersätter dig för kostnaden för hyrbil när tillgången på reservdelar är utanför deras kontroll. Ett tips är att undersöka med ditt försäkringsbolag om din fordonsförsäkring kan täcka en del av kostnaden.

Den tid du tvingas utstå att vänta på att få din bil reparerad påverkas av tillgången på reservdelar. Bilverkstaden kan inte reparera din bil förrän de har reservdelarna som krävs.
Har de genomfört beställningen utav delarna kan de inte hållas ansvariga för något som är utanför deras kontroll.

Är förseningen av väsentlig betydelse för dig kan du ha rätt att kräva att få häva avtalet eller avbeställa reparationen.

Läs mer om dina rättigheter när bilverkstaden inte är klar i tid här

Vänligen

Viktoria
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Hur länge är det i detta fall rimligt att en verkstad inväntar reservdelar?
Om det är en auktoriserad verkstad och ärendet omfattas av en garanti, finns det ingen skälig riktning för tiden som tillverkaren har att se till att en reservdel tas fram?

Johan

Svar:

Viktoria
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Johan,

Tack för din fråga!

Gäller reparationen ett garantiärende bör du kontrollera garantivillkoren för att se vad de säger angående tiden för ett avhjälpande. Kan även tillägga att har du en garanti ska ett avhjälpande oavsett ske inom en skälig tid. Vad som är en skälig tid måste bedömas i varje enskilt fall. I övrigt kan jag inte tillägga något mer än i mitt tidigare svar.

Läs mer om garanti här.​​​

Kommunal konsumentvägledning
Ett tips är att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det skulle behövas.

Sök din kommunala konsumentvägledning här


Vänligen

Viktoria
Vägledare, Konsumentverket

Frågan är stängd!

Frågan är stängd, därför går det inte att ställa en följdfråga eller lämna kommentarer längre.

Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor