Frågor och svar | Kategori: Miljö och hållbarhet

Hur får jag en mer hållbar konsumtion?

Lyssna

Fråga från konsument:

Vad kan vi göra genom vår konsumtion för att bidra till ett bättre klimat?

Svar:

Hej Alexandra,

Vad bra att du tänker på vår miljö! Det finns många olika saker du kan göra för att bidra till en bättre miljö och för att få en mer hållbar livsstil. Här kommer några tips till dig.

Återanvänd produkter istället för att köpa nytt
Att återanvända produkter istället för att köpa nya är ett bra sätt att minska sin miljöpåverkan. Om du exempelvis köper en viss produkt begagnad innebär det att en mindre produkt behöver tillverkas vilket sparar på naturens resurser. Vissa produkter går också att låna eller hyra istället för att köpa. Du kan exempelvis låna böcker på biblioteket istället för att köpa dem och hyra verktyg som du använder sällan.

Om du ändå måste köpa nya produkter kan du se till att köpa produkter av högre kvalitet som håller längre.

Läs mer om alternativ till att köpa nytt

Res mer hållbart
Om det är möjligt är det bra att försöka åka kollektivt istället för att exempelvis ta egen bil när du ska någonstans. Om det inte finns lämpliga alternativ med kollektivtrafiken för att komma till jobbet är samåkning med en kollega eller granne kanske ett mer lämpligt alternativ.

Flygresor har en stor miljöpåverkan. Därför är det bra att försöka undvika flygresor i den mån det går. Reser du inrikes är tåg ett mer miljöanpassat alternativ än flyg. Om du ändå måste flyga någonstans kan du försöka boka flygresor som är så korta som möjligt och med så få byten som möjligt för att minska flygtiden.

Läs mer om hur du kan resa mer hållbart

Maten påverkar miljön
Kött är det livsmedel som påverkar vår miljö mest. För att bidra till ett bättre klimat kan det därför vara bra att minska din köttkonsumtion. Du kan exempelvis byta ut några maträtter med kött helt och hållet någon gång i veckan mot vegetariska rätter eller minska på mängden kött i varje portion.

Ett annat tips för en mer hållbar livsstil är att försöka minska matsvinnet. Tänk därför på hur du förvarat maten så den håller så länge som möjligt. Planera dina inköp noggrant och ta hand om resterna som blir över.

Läs mer om miljömedvetna matval

För att få mer information om hur olika livsmedel påverkar miljön kan du ta kontakt med Livsmedelsverket.

Märkningsguiden
Vi har tagit fram en märkningsguide med kortfattad information om några vanliga märkningar som kan hjälpa dig att göra mer hållbara val.

Till märkningsguiden

Mer information om miljö och hållbarhet
Om du vill ha mer information om vad du som konsument kan tänka på för att bidra till en bättre miljö har vi många bra artiklar på vår webbplats som handlar om just miljö och hållbarhet.

Här hittar du alla artiklar om miljö och hållbarhet

VänligenFrågan är stängd!

Frågan är stängd, därför går det inte att ställa en följdfråga eller lämna kommentarer längre.

Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor