Vi hjälper dig att göra rätt när du anlitar hantverkare

Nyhet: Publicerad 29 februari 2024

Snart drar högsäsongen för renovering och byggprojekt i gång. Det finns några viktiga saker att tänka på för att undvika problem när du anlitat en hantverkare. Och har problem redan uppstått? Vi hjälper dig även att göra rätt när något gått fel!

Att tänka på innan du anlitar en hantverkare

När du anlitar en hantverkare skyddas du av konsumenttjänstlagen. Enligt lagen ska hantverkaren bland annat utföra arbetet på ett fackmässigt sätt och till det pris ni har kommit överens om. Men för att underlätta processen finns det även en del du kan tänka på som beställare av en hantverkstjänst. Det är alltid bra att skriva ett avtal med den hantverkaren du ska anlita. Se till att pris, vad som ska göras och när arbetet ska vara klart finns i skrift. Konsumentverket har en kostnadsfri mall, hantverksformuläret, för konsument och hantverkare att använda sig av när man skriver kontrakt.

Hantverkarformuläret hittar du på Konsumentverkets webbplats

Mer information om vad du bör tänka på innan du anlitar en hantverkare

Problem med hantverkare

Varje år är det många konsumenter som kontaktar Hallå konsument om att de fått problem med en hantverkare. Ofta handlar det om stora summor pengar och när det blir fel kan det bli dyrt. Du som konsument har rättigheter som du kan ta stöd av när du inte är nöjd med den tjänst du köpt. Det kan handla om att du är missnöjd med arbetet som hantverkaren utfört och vill reklamera, att hantverkaren inte blev klar i tid eller att fakturan blev dubbelt så dyr.

Här hittar du information om vad du ska göra när du fått problem med en hantverkare

Behöver du vägledning?

Konsumentverkets vägledning är en nationell upplysningstjänst som svarar på konsumentfrågor. Vi svarar på telefon, chatt och mejl.

Kontaktuppgifter till Konsumentverkets vägledning

Många kommuner erbjuder sina invånare konsumentvägledning och kan ge ett mer personligt stöd än den nationella vägledningen, samt vid behov erbjuda fysiska möten.

Sök efter din kommunala konsumentvägledare