Problem med leasad bil eller leasingavtal

När du leasar en bil är det ofta avtalet som avgör dina rättigheter när något går fel. Men om du och leasinggivaren inte kommer överens kan du göra en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN).

Leasingbil – tänk på det här

  • Har leasingbilen skador när du lämnar tillbaka den efter avtalstiden ska du ersätta leasinggivaren för skadorna. Men du behöver inte ersätta leasinggivaren för det som kallas normalt slitage.

  • Det är företaget du hyr bilen av som är din juridiska motpart, inte bilfirman där du hämtade ut bilen.

  • När du leasar en bil är du bunden av avtalet under hela avtalstiden. Det kan därför vara svårt att komma ur avtalet i förtid. Kontrollera villkoren för att se vad som gäller.

Mer om leasing och leasingavtal

Ibland kan det vara svårt att veta vilket företag som du har avtal med och som är din motpart.

Din motpart är leasinggivaren. Leasinggivaren är det finansbolag du ingått avtal med. I ditt avtal ska det framgå vilket företag som är din motpart.

Bilfirman, där du hämtat ut bilen, är enbart leverantör av bilen åt finansbolaget. Det kan vara så att avtalet säger att det är till bilfirman du bör vända dig till om du till exempel behöver reparera bilen. Det är ofta bilfirman som ordnar det praktiska kring reparationen. Men bilfirman är alltså inte din motpart.

Du kan ha ångerrätt enligt lag om det rör sig om ett distansavtal och det inte gått mer än 14 dagar sedan du ingick avtalet.

För att det ska röra sig om ett distansavtal ska två kriterier vara uppfyllda:

  • Kommunikationen mellan dig och företaget måste uteslutande ha skett på distans. Lagen gäller inte om du och företaget träffats i något skede, till exempel för att diskutera avtalsvillkoren.

  • Avtalet ska ingåtts via ett organiserat system som till exempel ett bokningssystem på företagets webbplats.

Kan företaget inte visa att du fått ta del av fullständig information om ångerrätten innan avtalet ingås förlängs ångerrätten i upp till ett år.

Enligt lag ska företaget ge dig följande information om ångerrätten för att de 14 dagarna ska börja räknas:

  • Om det finns ångerrätt.

  • Hur lång tid du har på dig att ångra dig.

  • Hur du går tillväga för att ångra dig.

  • Att det finns ett standardformulär du kan använda när du ångrar dig och var du hittar formuläret.

Om företaget inte gett dig all information ovan kan du ångra dig även om det gått mer än 14 dagar. Som längst kan ångerfristen förlängas med ett år.

Om ångerrätt och hur du använder den

När du ingår ett leasingavtal, på till exempel tre år, har du generellt inte rätt enligt någon lag att säga upp avtalet under leasingtiden. Det är istället ditt avtal med uthyraren som bestämmer vilka möjligheter du har att komma ur avtalet under avtalstiden. Detta gäller även om du skulle bli arbetslös, långtidssjukskriven eller föräldraledig.

I vissa leasingavtal finns det villkor som avgör vad som gäller om du vill säga upp avtalet i förtid. I andra leasingavtal finns det inga bestämmelser alls om att säga upp avtalet. Om uthyraren ändå går med på en uppsägning kan det bli mycket dyrt för dig.

Du behöver titta på ditt avtal med uthyraren för att veta vad som gäller i ditt fall.

Bilen ska levereras enligt den tidsram som står i avtalet. Det är avtalet som ligger till grund för vilka rättigheter du har om leveransen av bilen försenas. Kontrollera därför om det i avtalet står vilka rättigheter du har om bilen inte levereras i tid.

Om förseningen innebär en stor påverkan för dig kan du argumentera för en hävning av avtalet. Det innebär att du inte längre behöver betala och att leasinggivaren inte behöver leverera bilen.

Kontakta leasinggivaren skriftligen när du häver avtalet, till exempel via mejl.

Huvudregeln är att avtal ska hållas av både dig och företaget. Det betyder att båda parter är bundna av det ni har kommit överens om. Men det finns vissa lägen då företaget kan ha rätt att häva avtalet.

Force majeure

Force majeure är en juridisk term för oväntade eller oförutsägbara händelser. Force majeure används för situationer där händelsen gör det omöjligt för företaget att uppfylla sin del av avtalet.

Det finns inget krav på att det ska finnas med vilka händelser som avses som force majeure i avtalet, men det är bra om det finns och gärna så tydligt som möjligt.

Exempel på saker som ofta benämns som force majeure är:

  • naturkatastrofer
  • krig
  • arbetskonflikter.

För att kunna hävda force majeure krävs det att det finns ett samband mellan händelsen och avtalsbrottet. Påstår företaget att force majeure föreligger behöver de kunna bevisa det.

Det kan hända att du vill ändra ditt leasingavtal under avtalstiden. Du kanske behöver en större eller mindre bil eller vill ändra hur många mil du får köra bilen per år.

Det är avtalet mellan dig och uthyraren som avgör dina möjligheter om du behöver ändra ditt avtal under avtalstiden. Kolla i avtalet om det ger dig rätt att ändra och vad det skulle kosta dig.

För att företaget ska kunna höja leasingavgiften behöver det stå i avtalsvillkoren. Kolla därför i villkoren vad det står där om ändringar.

Vill leasinggivaren höja avgiften för att de fått ökade räntekostnader? Då har du rätt att begära att de visar hur deras finansieringskostnader ökat efter att ni skrev avtalet. Kan de inte visa det ska de inte höja avgiften. Detta enligt en dom i Högsta domstolen.

Anser du att företaget gör fel eller att höjningen är oskälig? Då ska du börja med att klaga till leasinggivaren. Gör det skriftligen, till exempel via mail. Då kan du kan visa vad du framfört och när.

Kommer du inte överens med företaget kan du ha möjlighet att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, för att få tvisten prövad.

Ditt avtal bestämmer vem du ska vända dig till vid fel eller skador på bilen under leasingtiden. Kolla därför i ditt avtal för att veta vad som gäller i ditt fall.

Rör det sig om ett garantifel ska du som regel kontakta bilhandlaren som levererade bilen.

Är det i istället så att du råkat ut för en skada på bilen är det troligtvis försäkringsbolaget du ska kontakta.

I villkoren för ditt leasingavtal kan du även läsa inom vilken tid du ska anmäla fel och skada. Det går även att läsa i dina försäkringsvillkor för bilen.

Om bilen har skador när du lämnar tillbaka den efter avtalstiden ska du ersätta leasinggivaren för skadorna. Men du behöver inte ersätta leasinggivaren för det som kallas normalt slitage.

Normalt slitage kan till exempel vara:

  • mindre stenskott
  • lättare slitage på inredning
  • mindre skador på fälgar
  • revor och bucklor som inte kräver omlackering.

Börja med att klaga skriftligen till leasinggivaren om ni inte kommer överens. Om företaget säger nej till dina krav eller inte svarar alls kan du vända dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Det är ditt ansvar att serva bilen enligt tillverkarens intervall under leasingtiden. Har du missat detta kan företaget ha rätt till ersättning. Det beror på att nybilsgarantin kan ha gått förlorad för att servicen inte skett enligt rätt intervall och att bilen därför minskat i värde.

Du kan göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om du och företaget inte kommer överens.

ARN bedömer ditt ärende och rekommenderar sedan hur er tvist ska lösas. De flesta företag följer ARN:s rekommendationer.

En normal handläggningstid är cirka sex månader.

Vad kostar det att anmäla till ARN?

Det kostar 150 kronor att anmäla till ARN. I din anmälan kan du begära att företaget ersätter dig för kostnaden om ARN ger dig rätt i ärendet.

Krav för att ARN ska kunna pröva ditt ärende

  • Företaget har sagt nej till dina krav eller inte svarat dig inom skälig tid.
  • Den summa du och företaget är oense om är högre än ARN:s värdegräns för området ärendet gäller. Du kan inte räkna in avgiften för att anmäla till ARN.
  • Du anmäler inom ett år från det att du klagade till företaget första gången.

Gör en anmälan på ARN:s webbplats

Behöver du hjälp med din anmälan?

Ibland kan kommunens konsumentvägledare hjälpa dig att göra en anmälan till ARN.

Skriv in din gatuadress eller stadsdel för att hitta kommunal konsumentvägledning som kan hjälpa dig med ARN-anmälningar.

Pröva tvisten i domstol

Du kan även pröva din tvist med företaget i domstol. Du behöver betala en ansökningsavgift och kan också behöva betala kostnader för rättegången.

Tycker du att ett företag bryter mot reglerna i lagen? Då kan du tipsa oss på Konsumentverket genom att göra en anmälan.

Vi kontrollerar att företag följer reglerna i lagen. Anmälningar är ett viktigt underlag för vårt arbete. Men en anmälan gör inte att ditt enskilda fall bedöms eller avgörs.

Gör en anmälan på Konsumentverkets webbplats

Fick du svar på din fråga?

Källa: Konsumentverket

Granskad: 7 februari 2022