Importera bil från ett EU-land

Det kan vara billigare att köpa en bil i ett annat EU-land och importera den till Sverige. Men tänk på att det finns en hel del regler och bestämmelser som skiljer sig från när du köper en bil i Sverige.

Samarbete:Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen.

Tänk på det här när du ska köpa bil utomlands

  • När du köper något inom EU är du alltid skyddad av EU:s gemensamma lagstiftning.

  • När du köper en ny bil i ett annat EU-land ska du betala momsen i Sverige. Köper du en begagnad bil i ett annat EU-land och privatimporterar den till Sverige ska du betala moms i landet du köper bilen.

Mer om att importera bil

När du köper något inom EU är du alltid skyddad av EU:s gemensamma lagstiftning. Alla EU-länders lagar för konsumentköp måste leva upp till EU:s konsumentköpsdirektiv. Direktivet är ett så kallat minimidirektiv vilket betyder att EU-länderna kan ha nationella lagar som ger ännu bättre skydd för konsumenter.

EU:s gemensamma lagstiftning ger dig rätt att reklamera en bil du köper i två år om du har köpt den av ett företag. Det betyder att du kan reklamera ett fel på en bil i minst två år från inköpsdatumet om du har köpt den i ett EU-land. Men i vissa länder kan du reklamera en vara längre.

På EU:s webbplats kan du se hur lång reklamationstiden är i olika länder

När du köper en bil kan det följa med garantier, till exempel nybilsgaranti. Men det är alltid frivilligt för en bilhandlare att lämna garantier. Du har ingen rätt att få med garantier på en bil du köper. Därför är det viktigt att du själv kontrollerar om det följer med garantier, hur långa de är och vad de i sådana fall omfattar. Vänd dig till bilförsäljaren för att få information om garantier.

Vagnskadegaranti finns bara i Sverige så det behöver du tänka på när du ska försäkra din bil.

Priset på bilar är ibland lägre i andra EU-länder än i Sverige. Vad gäller begagnade bilar finns det ett större utbud och dessutom är momsen ofta lägre än i Sverige.

När det gäller fabriksnya bilar kan du som svensk tjäna på att vissa skatter är högre i andra länder. Som exempel har Danmark ovanligt höga skatter på nya bilar. Det gör att danska bilfirmor pressar priset före skatt för att få rimliga försäljningspriser. Om du köper en ny bil i ett annat EU-land betalar du skatt i Sverige och därför går det att spara pengar på att privatimportera från till exempel Danmark. Självklart påverkar också valutakursen priserna på privatimporterade bilar.

Men tänk på att en bilhandlare kan erbjuda ett lägre inbytespris när du själv ska sälja en privatimporterad bil i Sverige.

Importera ny bil

När du köper en ny bil i ett annat EU-land ska du betala momsen i Sverige. Du är skyldig att anmäla köpet till Särskilda Skattekontoret i Ludvika. Momsen ska deklareras och betalas senast 35 dagar efter datum för köpet. Momsen är 25 procent av bilens pris enligt faktura. Bilen anses som ny om den vid köpet har körts mindre än 600 mil eller har varit i trafik mindre än sex månader. Skatteverket skickar ut deklarationsblankett och inbetalningskort så snart anmälan om köpet kommit in.

Läs mer på Skatteverkets webbplats

Importera begagnad bil

Köper du en begagnad bil i ett annat EU-land och privatimporterar den till Sverige ska du betala moms i landet du köper bilen. I Sverige är momsen på begagnade bilar 25 procent av inköpspriset inklusive tillbehör och extra utrustning. I de flesta andra länder är den lägre, vilket bidrar till att priserna på begagnade bilar kan vara lägre utomlands.

Du behöver aldrig behöva tull när du köper en bil i ett annat EU-land.

Läs mer om tullregler för bilimport på Tullverkets webbplats

När du har importerat en bil måste du först ansöka om en ursprungskontroll hos Transportstyrelsen. Ursprungskontrollen ska säkerställa att fordonet som ska registreras i Sverige inte är stulet eller efterlyst och att alla dokument är i ordning.

Ladda ner ansökan om ursprungskontroll och läs mer om att importera bilar och andra fordon på Transportstyrelsens webbplats

Fick du svar på din fråga?

Källa: KonsumentverketKonsument Europa

Granskad: 4 mars 2024

Denna webbplats medfinansieras av Europeiska unionen. Konsument Europa är en del av Konsumentverket och medfinansieras av EU.