Piratkopior

logotyp delfinansieras av eu-kommissionen

Om du köper piratkopierade varor är det viktigt att vara medveten om att det kan innebära risker. Produkten är ofta av sämre kvalitet, kan ha allvarliga säkerhetsbrister och kan i vissa fall även medföra dyra böter.

Så känner du igen en piratkopia

En piratkopia är i regel av sämre kvalitet än en originalprodukt. Detta kan du kontrollera genom att undersöka följande:

  • Hur ser sömmar, etiketter och förpackning ut? På en piratkopia kan sömmarna vara slarvigt sydda, etiketterna felstavade och förpackningen av sämre kvalitet.
  • Är varumärket detsamma på förpackningen som på den köpta varan?
  • Är produkten orimligt billig i jämförelse med vad märket vanligtvis brukar kosta? Låt det ringa en varningsklocka om priset verkar för bra för att vara sant.

Har du köpt en piratkopia?

Om du har köpt en produkt som säljaren hävdar är en originalvara, men som visar sig vara en piratkopia är det en fråga om fel enligt konsumentköplagen. Du har då rätt att kräva att få den äkta varan av säljaren. Om inte det går har du rätt att häva köpet och få dina pengar tillbaka.

Om det är ett svenskt företag som du handlat av och säljaren vägrar att rätta till problemet, kan du anmäla företaget till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för prövning. Finns företaget utomlands kan det vara det landets lag som gäller.

Anmäl företaget till ARN för prövning 

Dyra böter i vissa länder

Enligt svensk lag är det inte olagligt att som konsument köpa en piratkopia. Men om du handlar piratkopior på plats i ett annat land är det lagen i det land du handlar i som gäller. I vissa länder är det olagligt att köpa piratkopior, vilket kan innebära dyra böter för dig. Så var noggrann med att ta reda på vad som gäller i det land du handlar. 

Du kan läsa mer ovilka lagar som gäller i Österrike, Frankrike, Nederländerna och Italien på Konsument Europas webbplats

Inga säkerhetsgarantier för piratkopior

När du köper en piratkopia finns det ingen garanti för att produkten är säker. Många förfalskade produkter uppfyller inte säkerhetskraven och går ofta sönder lätt. Därför kan det vara direkt livsfarligt att handla till exempel leksaker som är piratkopierade.

Detsamma gäller piratkopierade läkemedel som också saknar säkerhetsgarantier. Piratkopierade läkemedel kanske inte alls innehåller den riktiga substansen eller så stämmer inte mängden, vilket kan vara hälsofarligt i båda fallen.

Läs mer om att köpa läkemedel på nätet

Läs mer

Piratkopiering på Tullverkets webbplats