Köp inne i appar

Om du laddar hem en app till din smartphone eller surfplatta är det viktigt att du läser villkoren. Det är extra viktigt om spelet är tänkt till ditt barn då spelet kan kosta pengar att använda.

När du laddar ner ett spel ska det stå om spelet är gratis eller kostar pengar. Det ska också framgå om spelet har köp inuti appen. Det kan innebära att det under spelets gång går att köpa till innehåll, något som kostar pengar.

När du godkänner ett köp i din smartphone eller surfplatta genom att ange din kod, är det ofta fritt fram att göra köp i upptill 30 minuter. Om du har laddat ner ett spel till ditt barn på din surfplatta kan barnet under den tiden göra många köp som kan resultera i ett dyrt ”gratisspel”.

Förhindra köp i app

För att undvika att en app som du tror är gratis börjar kosta pengar är det viktigt att du läser villkoren innan du laddar ner appen. Det kan finnas information i villkoren om att det kan tillkomma kostnader. Kontrollera också inställningarna i din telefon. I inställningarna kan du begränsa vem som får göra vad, till exempel att inte handla i spel.

Läs om hur du förhindrar köp i din Iphone eller annan Apple-produkt på Apples webbplats

Läs om hur du förhindrar köp i din Androidprodukt på Google Play

Hjälpte artikeln dig?