Välj vitvaror som är bättre för miljön

Vitvaror påverkar framförallt miljön när de används, genom det vatten och den el som de förbrukar. Ibland är det bättre för miljön att byta ut gamla modeller mot nyare och mer energisnåla alternativ.

Tänk på det här

  • Alla vitvaror ska vara märkta med energiklass.

  • Gamla kylskåp och frysar drar mycket el. Därför kan det vara bättre för miljön att byta till en energisnålare variant, även om din kyl eller frys inte gått sönder.

  • Undvik vitvaror som innehåller silver. Silvret används för att döda bakterier, men är skadligt för vattenlevande organismer.

Bra att känna till

Gamla kylskåp och frysar drar mycket el och teknikutvecklingen har gått fort. Därför kan det vara bättre för miljön att byta ut sina gamla kylmöbler till den mest energisnåla modellen innan de gått sönder.

Alla kylmöbler och vitvaror ska vara märkta med energiklass och för till exempel diskmaskiner även vattenförbrukning. Det ska göra det enkelt för dig att göra bra val i butiken. Det kan ofta löna sig att välja en lite dyrare produkt med en bättre energiklass.

Läs mer om energimärkning

Kyl, frys och vitvaror innehåller inte så många kretskort, vilket gör att förbrukningen av sällsynta metaller och kemikalier är ett mindre miljöproblem. Ett undantag är användningen av framförallt silver för att döda bakterier, som ett tag ökade i vitvaror. Denna antibakteriella egenskap är till för att motverka lukt.

Silvret är ett hot mot vattenlevande organismer eftersom det följer med spolvattnet från till exempel tvättmaskinen. Ofta är märkningen av dessa produkter dålig, men marknadsföring som ”motverkar lukt” eller ”hygieniskt skyddad” kan betyda att de innehåller silver. Dessa produkter bör du undvika.

Produkter som uppges ha antibakteriell effekt ska vara märkta och namnet på ämnet som ger den uppgivna effekten ska stå i märkningen. Märket Svanen tillåter inte antibakteriella medel i vitvaror som är miljömärkta.

Fram till slutet av 1980-talet användes freoner som köldmedium i kylar och frysar. De ämnena förstörde ozonlagret, som finns i övre atmosfären och skyddar jorden mot en del skadlig UV-strålning från solen. Freoner förbjöds och används inte längre, men kan läcka ut när gamla kyl- och frysskåp skrotas.

Sedan 1 mars 2021 har några produkter nya generationens energimärkning. Först ut med den nya energimärkningen är av de produktgrupper som har haft energimärkning allra längst.

Några av nyheterna med den nya märkningen är:

  • Nya energiklasser på skalan A-G., där A är effektivast. A+++, A++ och A+ försvinner.
  • De produkter som finns till salu och som använder minst energi kommer från start troligen vara i energiklass B eller C.
  • QR-kod – som länkar till mer information.
  • Det går inte att direkt jämföra de två energimärkningarna då de bakomliggande testerna och beräkningarna har ändrats för att passa dagens och framtidens produkter och konsumenter.

Om den nya energimärkningen på Energimyndighetens webbplats

Hos Energimyndigheten hittar du också vilka produkter där den gamla energimärkningen fortfarande gäller