Att ta hand om maten

Lyssna

En tredjedel av all mat som slängs hade kunnat ätas. Det kostar pengar och är inte bra för vår miljö. Att minska matsvinnet är ett enkelt sätt att bidra till en bättre, hållbar miljö eftersom all matproduktion påverkar både klimat och miljö.

Tänk på det här

  • Planera dina inköp – köp inte mer än du gör av med.

  • Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys.

  • Förvara maten rätt: sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är +4 °C.

  • De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp. Om du vill ha frukten framme – ät upp den snabbt.

  • Frys in mat som du vill spara länge. Bra frystemperatur är -18 °C.

  • Ta hand om matrester – använd dem i en ny maträtt, frys in eller gör en plockmåltid.

  • Om du ändå ska äta maten inom kort – handla mat i butik med tidigast bäst före-datum.

  • Titta, lukta och smaka först! Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att bäst före-datumet passerat. För riskgrupper som gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller äldre gäller rådet att följa de särskilda kostråden som finns för dessa grupper. Råd om kost och matvanor hittar du på Livsmedelsverkets webbplats

Varje gång vi producerar mat används naturens resurser. Matproduktionen skapar också växthusgaser och det behövs väldigt mycket vatten för att producera mat. Därför är det inte bra att producera mat som sedan slängs. All energi, vatten och mark som behövs för att tillverka mat har använts till ingen nytta. Även din insats att ha handlat maten och tagit hem den ifrån affären är gjord i onödan.

Läs mer på Livsmedelverkets webbplats

Källa: Livsmedelsverket

Granskad: 20 oktober 2020