Ta hand om maten

Lyssna

En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp. Det är inte bra för miljön och klimatet. En enkel insats för klimatet är att minska matsvinnet hemma.

Tips för att minska ditt matsvinn

  • Planera dina inköp – köp inte mer än du gör av med.

  • Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys.

  • Förvara maten rätt: sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är +4 °C.

  • Förvara grönsaker och frukter på rätt sätt så håller de längre.

  • Frys in mat som du vill spara länge. Bra frystemperatur är -18 °C.

  • Ta hand om matrester – använd dem i en ny maträtt, frys in eller gör en plockmåltid.

  • Om du ändå ska äta maten inom kort – handla mat i butik med tidigast bäst före-datum.

  • Titta, lukta och smaka först. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att bäst före-datumet passerat.

Varje gång vi producerar mat används jordens resurser i form av energi, vatten och mark. När vi slänger mat har resurserna använts i onödan. Förutom att matsvinn är pengar som bokstavligen försvinner i soporna är det alltså inte klimatsmart. Vill du göra en enkel insats för klimatet kan du se till att minska matsvinnet hemma.

I Sverige uppstår majoriteten av matsvinnet i hushållen. Vi slänger 35 kilo mat per person varje år. För en familj på två vuxna och två barn handlar det sammanlagt om 140 kilo per år. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. De produkter som oftast hälls ut i vasken är kaffe, te och mejeriprodukter.

Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att bäst före-datumet passerat. För riskgrupper som gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller äldre gäller rådet att följa de särskilda kostråden som finns för dessa grupper.

Läs kostråden på Livsmedelsverkets webbplats

Om du förvarar maten rätt så håller den längre. Det kan minska ditt matsvinn. En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den. En bra temperatur i kylskåpet är +4°C, medan -18 °C är lagom i frysen.

Hos Livsmedelsverket kan du läsa om hur du bäst förvarar olika livsmedel som till exempel kött, mejeriprodukter och frukt och grönsaker.

Förvara frukt och grönt rätt på Livsmedelsverkets webbplats

Förvara maten rätt på Livsmedelsverkets webbplats

På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa mer om matsvinn och hitta tips för hur kan minska ditt matsvinn.

Om matsvinn på Livsmedelsverkets webbplats

Källa: Livsmedelsverket

Granskad: 1 november 2021