Minska matsvinnet – ta hand om maten

Mycket mat som produceras i världen äts aldrig upp. Det är inte bra för miljön och klimatet. En enkel insats för klimatet är att minska matsvinnet hemma.

Tips för att minska ditt matsvinn

  • Planera dina inköp. Köp inte mer mat än du gör av med.

  • Ät upp maten i tid. Håll koll på maten i kylskåp och frys.

  • Förvara maten rätt. Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är +4 °C.

  • Förvara grönsaker och frukter på rätt sätt så håller de längre.

  • Frys in mat som du vill spara länge. Bra frystemperatur är -18 °C.

  • Ta hand om matrester. Använd dem i en ny maträtt, frys in eller gör en plockmåltid.

  • Om du planerar äta maten snart, köp mat med kort bäst före-datum.

  • Titta, lukta och smaka först. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att bäst före-datumet passerat.

Mer om matsvinn och att förvara mat

Varje gång vi producerar mat används jordens resurser i form av energi, vatten och mark. När vi slänger mat har resurserna använts i onödan. Det är inte klimatsmart. Men det är också dina pengar som försvinner i soporna. Vill du göra en enkel insats för klimatet och din egen ekonomi kan du se till att minska matsvinnet hemma.

I Sverige uppstår majoriteten av matsvinnet i hushållen. Vi slänger 33 kilo mat per person varje år. För en familj på två vuxna och två barn handlar det sammanlagt om 130 kilo per år. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. De produkter som oftast hälls ut i vasken är kaffe, te och mejeriprodukter.

Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att bäst före-datumet passerat. Men kvaliteten blir så småningom sämre. Titta, lukta och smaka innan du slänger. Verkar maten okej går den bra att äta.

En del livsmedel märks istället med "sista förbrukningsdag". Mat märkt med "sista förbrukningsdag" anses däremot inte vara säker att äta när datumet passerat.

För riskgrupper som gravida, personer med nedsatt immunförsvar eller äldre gäller rådet att följa de särskilda kostråden som finns för dessa grupper.

Kostråd på Livsmedelsverkets webbplats

Om du förvarar maten rätt håller den längre. Att förvara maten rätt kan minska ditt matsvinn. En enkel tumregel är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den. En bra temperatur i kylskåpet är +4°C, medan -18 °C är lagom i frysen.

Hos Livsmedelsverket kan du läsa om hur du bäst förvarar olika livsmedel, till exempel kött, mejeriprodukter, frukt och grönsaker.

Förvara frukt och grönt rätt på Livsmedelsverkets webbplats

Förvara maten rätt på Livsmedelsverkets webbplats

På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa mer om matsvinn och hitta tips för hur kan minska ditt matsvinn.

Om matsvinn på Livsmedelsverkets webbplats

Källa: Livsmedelsverket

Granskad: 8 augusti 2023