Att ta hand om maten
En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp. Det är inte bra för miljön och klimatet. En enkel insats för klimatet är att minska matsvinnet hemma.
Tips för att minska ditt matsvinn
Planera dina inköp – köp inte mer än du gör av med.
Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys.
Förvara maten rätt: sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är +4 °C.
Förvara grönsaker och frukter på rätt sätt så håller de längre.
Frys in mat som du vill spara länge. Bra frystemperatur är -18 °C.
Ta hand om matrester – använd dem i en ny maträtt, frys in eller gör en plockmåltid.
Om du ändå ska äta maten inom kort – handla mat i butik med tidigast bäst före-datum.
Titta, lukta och smaka först! Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att bäst före-datumet passerat.
Källa: Livsmedelsverket
Granskad: 1 november 2021