Frågor och svar | Kategori: Ångerrätt och öppet köp

Kan jag ångra varan jag bytt?

Fråga från konsument:

Jag har köpt skor från ett företag på nätet. När jag fick hem skorna passade inte storleken. Företaget har bytesrätt så jag bytte skorna och har nu fått det nya paret. Nu vill jag inte längre ha skorna. Jag fick hem de första skorna för 3 veckor sedan. Det andra paret fick jag igår.

Kan jag ångra köpet?

Vanlig fråga till Konsumentverkets vägledning

Svar:

Cecilia
Vägledare,
Konsumentverket

Hej,

Du kan troligtvis inte ångra köpet.

När du handlar på nätet har du 14 dagars ångerrätt från att du får hem varan du köpt. Det står i lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler.

Eftersom det gått mer än 14 dagar sedan du fick hem de första skorna har din ångerfrist passerat. Då kan du bara ångra köpet om företaget erbjuder längre ångerrätt än vad som står i lagen.

Bytesrätt är frivilligt för företag att erbjuda. Det finns ingen lag som ger dig rätt till bytesrätt. Butikerna bestämmer därför själva vilka villkor som ska gälla.

Läs företagets villkor. Vad står det där kring byte?

En nytt köp
Har du gjort en ny beställning och därmed ett nytt köp ska du kunna ångra dig. Då har du ångerrätt i 14 dagar från det att du mottog det andra paret du beställt.

Mer om ångerrätt

Hjälp att tolka avtalet
Vill du ha hjälp med att tolka villkoren för ditt avtal? Kontakta din kommun för att se om de erbjuder konsumentvägledning som kan stötta dig.

Sök din kommunala konsumentvägledning här

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor