Frågor och svar | Kategori: Försenad leverans

Balklänningen är försenad. Vad har jag för rättigheter?

Fråga från konsument:

Jag beställde en klänning som jag skulle ha på studentbalen. Det var flera veckor kvar till balen då och leveransen var tre till fem vardagar. Nu har det går flera veckor och jag har pratat med dem flera gånger. De lovade att den skulle komma senast i förrgår. Nu är det bara ett par dagar kvar och jag känner att jag måste köpa en annan klänning istället. Har jag rätt att avboka köpet av klänningen och få pengarna tillbaka?

Vanlig fråga till Konsumentverkets vägledning

Svar:

Erika
Vägledare,
Konsumentverket

Hej,

När en vara du beställt blir försenad kan du i vissa situationer ha rätt att häva köpet. Det innebär att du får lämna tillbaka varan och får pengarna tillbaka. En sådan situation kan vara när du hört av dig till företaget, krävt att de ska skicka klänningen men du trots det inte får den.

Du skulle kunna kontakta dem och säga att du vill häva köpet utifrån att de fått längre tid på sig än utlovat från början. Att varan ska användas vid ett särskilt tillfälle, kan också vara ett argument för att få häva ett köp om varan inte levereras till det särskilda tillfället. Vid en hävning ska du få tillbaka det du betalat och inte drabbas av några extra kostnader som till exempel returfrakt om klänningen ändå skulle dyka upp.

Ångerrätt
Har du inte rätt att häva ditt köp bör du istället ha rätt att ångra köpet.

Mer om ångerrätt

Kommunal konsumentvägledning
Ett tips är att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det skulle behövas.

Sök din kommunala konsumentvägledning här

Allmänna reklamationsnämnden (ARN)
Om du och företaget inte kommer till en lösning kan du ha möjlighet att göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. ARN ger en rekommendation hur tvisten mellan er ska lösas.

För att ARN ska kunna pröva tvisten krävs det att företaget har sagt nej till dina krav, eller inte gett dig något svar inom 30 dagar. Tvisten måste även överstiga ARNs värdegränser.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

Vänligen

Erika
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor