Frågor och svar | Kategori: Reklamation och garanti

Vem ska jag klaga till?

Fråga från konsument:

Hej!
Jag har köpt en vara som har slutat att fungera. Den är köpt online. Ska jag klaga till företaget jag handlat utav eller till tillverkaren?

Vanlig fråga till Konsumentverkets vägledning

Svar:

Viktoria
Vägledare,
Konsumentverket

Hej!

Du ska kontakta företaget du köpt produkten utav och klaga. Tänk på att sköta kontakten skriftligen. Mejl fungerar bra.

Har du fått en garanti ska det framkomma av garantivillkoren vem du ska kontakta. Det kan vara företaget du handlat utav eller tillverkaren.
Garantivillkoren styr även vilka fel som omfattas av garantin.

Läs mer om reklamationsrätt och garanti.


Vänligen

Viktoria
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Hej!
Jag har skickat ett paket med personliga ägodelar med DHL. Det har nu försvunnit och jag har varken rätt till ersättning eller någon typ av förklaring till vad som kan ha skett. Kan det verkligen få gå till såhär? Jag förstår att om man yrkar på ersättning av specifik summa att man då måste kunna styrka detta med kvitto, men det borde väl finnas någon standad ersättning man har rätt till när deras service brustit? Som det ser ut nu har de ju inte mycket incitament att ens försöka leta efter ens ägodelar, då konsekvensen av deras bristande service är lika med noll fõr dem. I mitt fall rör det sig om gamla personliga ägodelar och det finns ju inget kvitto på det, och det går heller inte att köpa nytt.

Karin Johansson

Svar:

Cecilia
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Karin,

Tack för din fråga.

Vad tråkigt att ditt paket har försvunnit!

Det är först och främst avtalet mellan dig och logistikföretaget som styr vad som gäller. Undersök vad det står i deras villkor kring förlorat paket.

Tycker du att deras beslut är felaktigt kan du ha möjlighet att överklaga det till företaget.

Kommunal konsumentvägledning
Ett tips är att kontakta din kommun för att se om de har möjlighet att hjälpa dig. Många kommuner erbjuder nämligen konsumentvägledning och de kan i vissa fall tolka avtal, hjälpa till i kontakten med företag och att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om det skulle behövas.

Sök din kommunala konsumentvägledning här

Allmänna reklamationsnämnden (ARN)
Om du och företaget inte kommer till en lösning kan du ha möjlighet att göra en anmälan till myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. ARN ger en rekommendation hur tvisten mellan er ska lösas. Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN.

För att ARN ska kunna pröva tvisten krävs det att företaget har sagt nej till dina krav, eller inte gett dig något svar inom 30 dagar. Tvisten måste även överstiga ARNs värdegränser.

Läs mer och gör en anmälan på ARN:s webbplats

Ditt försäkringsbolag
Undersök även om du kan få någon ersättning via ditt försäkringsbolag. Kontakta dem för att fråga vilka möjligheter du har.

Hoppas det löser sig!

Vänligen

Cecilia
Vägledare, Konsumentverket

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor