Frågor och svar | Kategori: Pris och betalning

Hur kan jag handla mat billigare?

Fråga från konsument:

Hej!
Maten har ju blivit så himla dyr nu och jag har svårt att få pengarna att räcka varje månad. Ibland kan priserna skilja jättemycket mellan olika butiker men det är svårt att hålla koll på det. Har ni något tips på hur jag kan handla billigare?

Mvh
Lotten

Lotten

Svar:

Erika
Vägledare,
Konsumentverket

Hej Lotten,

Tack för din fråga.

Det finns olika saker du kan göra för att handla mat billigare.

  1. Sätt en matbudget. Hur mycket har du möjlighet att spendera på mat varje månad? Planera dina matinköp. Gör en veckomatsedel med inköpslista och håll dig till den när du handlar. Du sparar både tid och pengar på det. Om du vill ha hjälp att göra en budget kan du använda vår budgetkalkyl. 
  2. Handla mat efter säsong och datum. Priserna på livsmedel går upp och ner under året. Detta beror på bland annat tillgång. Frukt och grönt blir ofta billigare när de är i säsong. Många butiker sänker priset på varor som närmar sig bäst före-datum eller sista förbrukningsdag. 
  3. Jämför priser. Butiker ska ange jämförpris för en vara när det är lämpligt. Jämförpris är till för att konsumenter lättare ska kunna jämföra pris, exempelvis mellan olika affärer, förpackningar eller fabrikat. Jämförpris
  4. Ta vara på resterna.  Släng inte den mat som blir över. Ta med matlådor, frys in eller använd resterna till nya maträtter. Ta hand om dina rester

Kontakta din kommunala budget- och skuldrådgivning
Om du behöver mer rådgivning kring din ekonomi kan du kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Dit kan du vända dig för att få hjälp med att:
  • planera din ekonomi och göra en budget
  • hantera och prioritera dina skulder
  • kontakta dem du är skyldig pengar
  • få stöd före, under och efter en skuldsanering
Rådgivningen är kostnadsfri och budget- och skuldrådgivaren har tystnadsplikt.

Sök din kommunala budget- och skuldrådgivning här

Vänligen

Erika
Vägledare, Konsumentverket

Fråga från en konsument

Om Lotten har en mobiltelefon med möjlighet att använda appar kan jag rekommendera Matpriskollen. Där kan man se matbutikernas erbjudanden varje vecka, söka efter erbjudanden på specifika varor, bevaka erbjudanden samt göra inköpslistor. Istället för att försöka ha koll på varje butiks erbjudanden på deras egna sidor!

Ett annat tips är att äta mer vegetarisk. Linser, bönor m.m. Är billigt och lätt att göra gott! Biffar, grytor m.m.

Klara

Kommentera eller ställ en följdfråga


Hittar du inte svaret? Ställ en egen fråga!

Ställ fråga

Vi svarar på dina frågor